Powered by Blogger.

Kebodohan MB Terengganu semakin bersinar, siyes aku kabor

>> Sunday, 3 June 2012

Baru jer pagi tadi aku cakap pasal mat said, atas sebab kecerdikkan   yang tak seberapa menyerlah disebabkan ingin mengenakan tindakkan kepada pelajar yang menyertai BERSIH sini.

Kepada anggota kerajaan khususnya polis atau tentera dilarang sama skali menyokong pembangkang kerana anda akan dilabelkan oleh Mat Said sebagai pengkhianat.

Tanpa mat said sedar bahawa negara ini negara demokrasi berparlimen bukan negara umno al yahudi. so sebut demokrasi mana2 rakyat berhak nak memilih parti mana yang diorang suka.

Nah terbukti kebodohan abang mat id itew


Apa yang dimaksudkan oleh abang Mat bercangah dgn dasar pemerintah aku pun bingung, mungkin maksud beliau staff krajaan sokong PR dikira bercanggah tak gitu?

kahkahkah lawak mat Kijal siotttttt...!!!

Bila anda menyarung baju unirform automatik anda wajib sokong BN walaupun najib suruh anda menjaga konsert telanjang atau program memaki hamun ulama'2 itu wajib.

Bila anda baru lepasan rekrut army atau polis anda secara sah automaticaly wajib bukan harus menjilat segala perbuatan terkutuk barisan nasional.

Mari sini mat said weh baca apa itu demokrasi berparlimen, Menteri besor natang apa yang bodo sangat har?

 Ciri-ciri demokrasi berparlimen di Malaysia?
--->Rakyat Rakyat melibatkan diri dalam sistem pemerintahan negara.
--->Raja-Raja Melayu menjadi lambang taat setia rakyat.
--->Peluang Rakyat berpeluang membentuk kerajaan. Pilih  Rakyat bebas memilih perwakilan melalui pilihan raya. Sokong  Mereka berhak menyokong, mengekalkan atau menukar kerajaan yang sedia ada melalui pilihan raya. 
--->Lambang   Raja-raja Melayu menjadi lambang taat setia rakyat.
--->Tertinggi  Raja menjadi pemerintah tertinggi negara dan negeri. 
--->Kuasa  Kuasa pemerintahan dibahagikan kepada tiga cabang iaitu badan perundangan, badan pelaksana dan badan kehakiman. 
--->PM  Perdana Menteri menjadi ketua kerajaan. 
--->Parlimen Parlimen bertindak menggubal undang-undang negara. P  
--->Pilihan raya diadakan untuk memilih ahli Dewan Rakyat dan ahli Dewan Undangan Negeri. 
--->Parti  Parti-parti politik ditubuhkan untuk menyatukan dan memelihara kepentingan kaum masing-masing. 
--->Kebebasan  Menjamin kebebasan asasi rakyat seperti yang termaktub dalam  perlembagaan negara.

Baca apa yang abang k bold kan warna oren tu. kalau masih belum faham, memang sah kamu berpolitik menggunakan tumit kaki.

p/s: Pepatah melayu sudah bertukar bermula hari neh "bodoh macam mat said" bukan macam lembu lagi.


4 comments:

iDup teKananG Sunday, June 03, 2012  

mslah nye kje ngn kerajaan.tp sokong penentang kerajaan..ape de hal?
xde kje ssah pyh nk mtk kje ngn kerajaan..
ni laaa..melayu mudah lupa..

Pena Kpa Sunday, June 03, 2012  

Seorang menteri cakap macam tu, tak cerdik tahap bawah tapak kasut... patutlah penyokong umno lagi tak cerdik ... sebab belajar dengan menteri yang berkefahaman politik macam ni! Agak2 dia faham tak apa itu demokrasi? Apak pula negara komunis?
Bagi umno kalau sokong dia cerdik, kalau keluar umno bongok! Umno ni hipokrit,demokrasi itu cuma kulit! Sebab itu mereka tak boleh terima BERSIH!

akullah Sunday, June 03, 2012  

mu ingat krjaan tu hok amenoo ke.....ngra nie bkn ngra komunis.....benggong......

mohd muis Monday, June 04, 2012  

bodoh betul la kau ni!!! xfaham bahasa melayu ke????

Post a Comment

Ikut suka kau la.janji jgn fitnah,spin atau auta.sebaik-baiknya FAKTA

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER