Powered by Blogger.

UMNO TRANUNG KOHOR BERAT NANANG DAHHHHHH

>> Monday, 19 July 2010


Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein melahirkan kekecewaan dengan tindakan empat Adun BN Terengganu dari Parlimen Setiu kerana tidak menghadiri persidangan perwakilan Umno bahagian Setiu yang dirasmikan oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, 16 Julai lepas.
Katanya, ini bukan budaya pemimpin Umno dan mereka sepatutnya menghormati Muhyiddin. Walaupun mereka mempunyai masalah dengan bahagian tetapi parti lebih penting dari diri kita. Begitulah kiranya kenyataan Hishammuddin dipetik.
Anehnya, sebelum ini telah beberapa kali Hishammuddin menyatakan masalah Umno Terengganu telah selesai dan mereka telah kembali bersatu sebagai satu pasukan. Sekadar fakta, Parlimen Setiu mempunyai empat Dun iaitu Jabi, Permaisuri, Langkap dan Batu Rakit.
Empat Adun yang tidak hadir bermakna keseluruhan Adun tidak hadir. Mereka yang tidak hadir pada mesyuarat perwakilan bahagian itu ialah Adun Langkap, Asha’ri Idris yang merupakan Timbalan Ketua Umno Bahagian Setiu, Adun Permaisuri, Abd Halim Jusoh (naib ketua), Adun Batu Rakit, Khazan Che Mat (ketua pemuda) dan Adun Jabi, Ramlan Ali. Tinggallah Datuk Mohd Jidin Shafei berseorangan selaku ketua bahagian dan Ahli Parlimen Setiu satu-satunya wakil rakyat yang hadir menyambut Muhyiddin.
Mengimbas kembali kisah perdamaian Umno Setiu yang telah berlaku hampir setahun lalu...
Mungkin sebagai suatu langkah perubahan yang dilaung-laungkan semasa perhimpunan agung Umno tahun lalu, Umno Setiu juga seolah-olah dilihat mengambil langkah positif untuk mendamaikan antara puak-puak yang hebat bertelagah dengan mengadakan pertemuan antara semua wakil-wakil rakyat di dalam parlimen Setiu beserta penyokong-penyokong mereka bersama Datuk Ahmad Said bertempat di Dewan Sivik Jabi sejurus selepas perhimpunan agung Umno 2009 lalu. Sumber yang diyakini memaklumkan, semua wakil-wakil rakyat hadir bersama penyokong mereka ketika itu kecuali Adun Batu Rakit.
Dalam konteks Setiu, pertelagahan berlaku antara puak pro Idris Jusoh yang diketuai Ramlan Ali, Adun Jabi dan puak pro Ahmad Said yang diketuai Mohd Jidin, ketua bahagian merangkap Ahli Parlimen Setiu. Pergeseran antara dua puak jelas dizahirkan semasa pemilihan Umno peringkat bahagian tahun lalu yang menyaksikan Ramlan Ali tewas tipis untuk merebut jawatan ketua bahagian di tangan Mohd Jidin tetapi Asha’ri dari pasukan Ramlan menang dalam perebutan jawatan timbalan ketua bahagian.
Antara isu besar ketika itu, Adun-Adun tidak diberikan kebebasan melantik pengerusi jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK) pilihan mereka dengan campur tangan Mohd Jidin yang mendapat lampu hijau Ahmad Said. Krisis perlantikan pengerusi JKKK khususnya di Dun Jabi yang mengakibatkan tersingkirnya ramai pengerusi-pengerusi JKKK pilihan Ramlan dan digantikan dengan pengerusi-pengerusi JKKK pilihan Menteri Besar (baca pilihan Mohd Jidin) seolah-olah seperti meletakkan garam yang menambah kepedihan di tempat luka yang masih belum sembuh dan tidak tahu bilakah akan sembuh.
Dalam konteks Dun Jabi juga, masyarakat setempat ramai yang tertanya-tanya kenapakah pejabat dan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Setiu untuk Dun Jabi dibuka di Kampung Renek, tidak di Pekan Jabi di mana terletaknya pejabat dan Pusat Khidmat Adun Jabi sedangkan Pekan Jabi adalah tempat tumpuan masyarakat Dun Jabi dan di sinilah acara-acara penting peringkat Dun selalu dilangsungkan.
Saya sama sekali tidak berminat untuk mencampuri urusan dalaman mereka sekiranya apa yang berlaku hanya dalam kelompok mereka dan tidak menyentuh kepentingan rakyat, tetapi apabila tamak dan haloba perebutan kuasa politik ini telah merebak sehingga jelas kelihatan mereka mementingkan perebutan pangkat, darjat, kedudukan dan projek lebih dari kepentingan rakyat, maka pendirian perlu dinyatakan.
Amat malang bagi rakyat bawahan yang menjadi pelanduk tersepit di antara gajah-gajah yang bertarung. Kenapa saya berkata begitu dan saya sebenarnya dari dahulu amat meragui bahawa pertelagahan ini akan berakhir serta puak pro Idris dan puak pro Ahmad Said di Setiu akan berdamai!
Perlu dijelaskan bahawa pertelagahan antara dua puak ini adalah perlumbaan merebut kepentingan terutamanya selepas diwar-warkan bahawa royalti minyak akan dipulangkan balik. Sudah tentu akan banyak projek-projek yang akan mencurah di Terengganu. Mereka yang merasakan tidak berpeluang mendapatkan lebih banyak projek akan haloba dengan kuasa. Suatu gejala yang sangat tidak baik bagi negeri Terengganu.
Saya percaya mereka yang rakus dalam Umno ini amat tidak sabar melihat perubahan ekonomi yang kononnya bakal berlaku. Kepentingan puak masing-masing perlu dipelihara walaupun terpaksa mengorbankan prinsip (kalaulah pemimpin Umno berprinsip) sekalipun terpaksa menjilat semula ludah. Bukan soal untuk berfikir tentang kepentingan rakyat dengan kekayaan negeri anugerah Allah Taala. Kuasa politik amat perlu untuk dapat projek dan kekayaan.
Melihat kepada tiada tanda-tanda Ahmad Said akan tersingkir dari kerusi MB, permusuhan berterusan dengan Ahmad Said yang kekal berkuasa adalah suatu tindakan yang sangat tidak bijak yang natijahnya jelas, puak Idris Jusoh tentu akan hanya menjadi pemerhati satu demi satu projek dibolot oleh puak MB. Ketika ini soal maruah bukan lagi perhintungan. Walaupun terpaksa melakukan pusingan 360°, Lantas mungkin inilah puncanya hampir setahun  lalu kenapa langkah perdamaian yang penuh kepura-puraan perlu diambil ketika itu. Tetapi apabila jelas puak-puak Ahmad Said terus membolot satu demi satu projek sementara puak Idris Jusoh terus melopong, maka perang perlu diisytiharkan semula!
Manifestasi ketidak hadiran kesemua empat Adun BN di Parlimen Setiu adalah pengisytiharan terbuka penerusan konflik. Paling tepat ialah ketika kedatangan Timbalan Presiden merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Setiu. Amat malang bagi Muhyiddin kerana datang ke Setiu untuk melihat permusuhan berlaku di depan matanya. Sudahlah dulu ketika beliau ke Kuala Berang, Hulu Terengganu, Datuk Rosol Wahid tidak mengendahkan kedatangannya. Barang kali tepat jika diungkap, kita bermusuh kerana kuasa dan projek, maka kita juga boleh berdamai kerana projek! Demi kuasa, pangkat, kedudukan, darjat dan projek, segalanya mungkin...
Dr Azman Ibrahim ialah Ketua Penerangan PAS Kawasan Setiu, Terengganu.

12 comments:

Anonymous,  Monday, July 19, 2010  

begitu hebatnya pegangan islam dihati pemimpin bn/umno trengganu.projek,kekayaan dan kuasa yang mereka dahulukan?tidak syak lagi allah swt telah dengan sinis memberi peringatan kepada warga trengganu,negeri darul runtoh.

blueCITY® Tuesday, July 20, 2010  

salam

tapi ramai gok org tganu, bila v seng, v kain pelikat, v beras, v kain batik terus sokong umno.
berat gok org ganu nih
ingat pas menang, tengok2 kaloh..
nasib ismail said jadi bn, derih jusoh pulok maroh. doh, sebab umno baloh tuh yang pas rasa okay sikit?

org ganu masih ramai hok lalai gok. remaja2 pun pelik2 belaka, sede tuh. bila nok baik dok tahu..

hehehhee...

semoga islam terus menang !!

blueCITY® Tuesday, July 20, 2010  

pembetulan:

nasib ismail said jadi mb, bukan bn hehehhee

Anonymous,  Monday, August 09, 2010  

Orang ganu sume beghat nanang..dok tahang lapor...nok asik agang okmo..

Anonymous,  Sunday, August 22, 2010  

nak org setiu komen ttang jamil jidin member rapat ashman najib,ada gambar nak kenal....gitu jugak kereta baru mat jidin,org bank pndai cari pitis.......

San,  Tuesday, August 24, 2010  

Dr Mahathir is the worst thing that has happened to this country. He continues to spew venom. Why? All he cares about is himself, his family, his relatives, his friends and his cronies.

It doesn’t require a PhD to analyze the reasons why many malays are still poor for the new economy in spite of the NEP and all we hear – the true reason for the failure of the malays are MAHATHIR MAHATHIR MAHATHIR……….and nothing else.

Mahathir biggest achievements are not the white elephant KLIA, the robber highways, the meaningless Twin Towers, ghost town Putrajaya, failed MSC, sweat shop factories run with foreign labour, etc.

His true achievements are the destruction of good governance, law and order, quality education, religious brotherhood, peace and harmony.

coolooc,  Tuesday, August 24, 2010  

Islam in Malaysia is suppressing humanity, dignity and desire of a normal human being.

Islam in Malaysia is causing trouble to non-Muslims who goes about their everyday life to do what any other normal human being on earth are doing.

Islam in Malaysia does not respect traffic law when Muslims can park their cars all over the road and cause inconvenience to everybody.

Islam in Malaysia does not contribute to the progress of the malay race and any other race in Malaysia.

Islam felts threaten in Malaysia, when nobody actually gives a damn about them.

ruyom,  Tuesday, August 24, 2010  

Malaysia has the misfortune of being ruled by Muslims, hence their intolerant attitude to you non-malays.

It was the Chinese and Indian minorities that have begun to lift Malaysia out of third world poverty, and those malay bastards should be grateful to them for this but like I said before, that is too much to ask from a Muslim.

Malaysia is a xenophobic country – the bitter truth is that malays are afraid of competition from other races – they are indeed lazy and want everything for free.

If Malaysia is to divide into two countries with malays taking the east and the west to the Chinese and Indians – watch the malays starting to migrate to the west illegally for a better future.

It is no wonder Singapore is a country which is 50 years ahead of Malaysia. Malays are fool racists indeed.

The writer should know that most of non-malay community realised what the government have done to them is unforgiven.

If we still depending on government we won’t be in top position in overseas, for example (60% in NASA is Indians), two-thirds of the community of practicing doctors in Singapore is Malaysian Chinese.

We (non-malay community) have been proven our intelligence around the world but not in Malaysia. So what we have to do just emigrate or use Malaysia as an investment base.

Actually we (non-malays) should know that government will never change their policies unless there is a ‘protest’, here we don’t do that – that is the problem, anything the government says we just simply raise the Barisan flag.

It will be good idea if we emigrate, like one say in English, ‘Where is a will, there is a way.’

But always remember the ‘will’ for non-malays is not in Malaysia.

Boleh,  Tuesday, August 24, 2010  

If only the malays are a bit smarter, then BN won't win. The problem is malays are too damn stupid that they keep voting for BN. I don't know what poison BN gave to make them in this state.

konek,  Tuesday, August 24, 2010  

F***k Muslims and all malay pig in Malaysia.

I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

You malay pig are worse than a maggot. We need a leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are sodomy rapists, incest culprits, drug addicts.

Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys, or forages on the ground by your 4 legs to eat all the shit.

You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

I think the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

Worst, the minority in Malaysia has been systematically marginalized just to suppress them of their growth.

Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guess malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

Please get it into your pea-sized otak udang plastered with layers and layers of tahi babi encased in your kepala kayu that Malaysia belong to the Orang Asli who are the true bumis of the country.

Niffy pellmell malay pig are in fact pendatang haram who swam across the Melaka Strait illegally from Sumatra. They should be caught, given severe caning and deported back to their pig sties in Sumatra.

fargoman,  Tuesday, August 24, 2010  

Well, UMNO managed to achieve one thing. The BTN-type morons, have been overwhelmingly successful in brainwashing todays 27 million citizens.

Who says that the peninsular was always called Tanah Melayu? This is a recent British term!

Tanah Melayu was never the name until the British came and colonized the peninsular.

Malai means hill in Tamil; as to describe the Titiwangsa range on the said peninsular since the 2nd century by the Gujerati traders who set up their formidable Hindu empire at Lembah Bujang.

Anonymous,  Tuesday, October 05, 2010  

Серия M POWER самые быстрые самые красивые самые мощные авто через фирмы BMW http://fedrado.ru/

Post a Comment

Ikut suka kau la.janji jgn fitnah,spin atau auta.sebaik-baiknya FAKTA

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER