Powered by Blogger.

BUBAR BN,GANTI PR

>> Sunday, 29 August 2010

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) melihat bahawa Umno kini terdesak untuk menyingkirkan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud selepas kekalahan yang memalukan BN di Sibu baru-baru ini.

Tekanan yang diberikan ini sama seperti usaha yang dilakukan Umno ketika mahu menjatuhkan Mahathir dan Pak Lah yang ketika zaman kejatuhan mereka kedua-duanya dituduh sebagai punca Kekalahan BN dalam pilihanraya Umum 1999 dan 2008.

Tekanan ini begitu jelas kerana sebaik sahaja presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) mengumumkan kesediaanya untuk berundur, setiausaha agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dengan pantas membuat sindiran kepadanya dengan mengatakan;

“Mungkin dia sedar bahawa rakyat di Sarawak inginkan perubahaan. Bagi kami, Sarawak tetap dalam tangan sama ada dia (Abdul Taib) memimpin atau orang lain yang memimpin,”

Pergolakan dalaman BN ini begitu menekan rakyat Sarawak kerana negeri berkenaan adalah satu-satunya negeri yang belum ada cawangan Umno berikutan masyarakat Melayu disana bersatu dibawah parti PBB.

Kewujudan parti PBB membukti bahawa Umno bukanlah satu-satunya parti Melayu. Keadaan ini mencabar Umno yang kini sedang mencari negeri baru untuk membina kubu terakhirnya.

PAS melihat, kejatuhan Taib Mahmud akan menjadi perintis kepada pembubaran PBB sama seperti USNO yang lenyap selepas Umno tiba di Sabah.Umno kini bercita-cita untuk menjadikan negeri itu sebagaidestinasi terbarunya berikutan trend sokongan rakyat kepada BN di Borneo yang masih lagi memberikan ruang untuk Umno-BN bernafas.

Di Semenanjung Malaysia, telah banyak kubu-kubu BN yang ditawan Pakatan dan bakinya kini sedang bertungkus lumus mempertahankan kemenangan tipis mereka.

Pas yakin, keghairahan Umno yang kini sedang bercita-cita menjadi parti paling dominon dalam BN sedang diperhatikan oleh rakan-rakan komponennya yang begitu kecewa dengan sikap pemimpin Umno yang kini semakin angkuh selepas mereka menguasai majoriti besar kerusi Parlimen BN pada pilihanraya umum yang lalu.

PAS menasihatkan agar parti-parti komponen BN memikirkan kerelevenan untuk mereka bersama Umno yang kini seolah-olah dilihat sedang menjadi "Maharaja dalam BN". Pas menyeru supaya parti komponen BN dipersilakan untuk menyertai Pakatan Rakyat untuk kita membentuk satu kehidupan baru.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

3 comments:

layar Monday, August 30, 2010  

Salam,
1.Siapa yang terdesak BN atau PR...

2.Orang terdesak sahaja sanggup melakukan apa sahaja...

3.Boleh anta senaraikan pencapaian 'politik baru' sepanjang PR menguasi Kelantan, Kedah,Penang, Selangor dll...

4.Contohnya...Guang Eng bangga dgn politik barunya...tapi hakikatnya CINA menjadi KM bagi Penang dan memenopoli jawatan EXCO sama spt masa BN perintah...jadi apa yang baru...apasalahnya bagi kepada MElayu atau INDIA sbg KM...mungkin itula 'politik baru'

5.Hakikatnya...sama ada BN atau PR semuanya terpaksa berkongsi kuasa untuk mentadbir negara...

6.Malangnya PAS hanya berdiam diri bila Datuk Zaid Ibrahim dan Nik Hazmi dari PR bercakap pasal HUDUD tak mampu dilaksankan di Malaysia...tapi hukum KAFIR dan dimusuhi UMNO juga dengan ayat yang sama...

7.Lebih malang lagi pendirian dianggap peribadi bila hasrat yang sana diluahkan oleh YB Karpal Singh...sepatutnya sebagai Ketua Penerangan Pusat,,,sdr berkata " aku sedia melangkah mayat kau jika kau menghalang pelaksanaan hudud"...tepuk selera..tanya IMAN dimana ISLAMNYA perjuangan puak-puak anta...

8.Jadi semua rakyat Malaysia harus pertahankan BN kerana telah terbukti berjaya mentadbir negara dengan jayanya...Harus menolak PR yang w/pun telah berkuasa tapi hingga kini masih tidak berjaya membentuk 'politik baru'.....

adibeta,
layarbiru15@gmail.com,
kubang kerian,kel.

Anonymous,  Monday, August 30, 2010  

yg penting aku x nak pemimpin boroi,
dan bodoh sombong

Idda Hashim Tuesday, August 31, 2010  

Salam ziarah dan selamat berpuasa
Lama tak dtg sini
Apa kabar KP
Harap smue ok

Post a Comment

Ikut suka kau la.janji jgn fitnah,spin atau auta.sebaik-baiknya FAKTA

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER