Powered by Blogger.

Senarai penamaan calon Dun Sarawak

>> Wednesday, 6 April 2011

Siapa lawan siapa

SARAWAK: Penamaan calon Pilihan raya negeri Sarawak yang ke 10 bermula hari ini dengan proses penamaan calon dijalankan serentak di semua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).


Tempoh penamaan bermula dari pukul 9 hingga 10 pagi manakala sejam lagi untuk proses bantahan. Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengumumkan calon bertanding
pada jam 12 tengahari.

Di DUN N70 Ba’kelalan menyaksikan pertandingan satu lawan satu. Pengerusi Majlis Pimpinan Keadilan Sarawak,  Baru Bian menentang lawannya dari  SPDP-BN, Willie Liau.

Di DUN N08 Satok, seramai 200 Penyokong mengiringi calon KEADILAN, Ahmad Nazib Johari yang berdepan dengan calon dari PBB, Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg.

Di DUN N051 Balingian, kira-kira 100 penyokong mengiringi calon KEADILAN, Suriati Abdullah yang akan menentang Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud. Taib turut menerima tentangan daripada sepupunya sendiri, Salleh Jafaruddin sebagai calon bebas.

Di DUN N31 Layar pula menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon KEADILAN, Stanny Emat yang berdepan lawan Alfred Jabu (BN), Joe Unggang (SNAP) dan bebas.

Di DUN N29 Batang Ai , menyaksikan pertandingan dua penjuru antara calon  KEADILAN dan penyandang kerusi itu, Malcolm Mussen Lamoh daripada BN.

Di DUN N16 Bengoh menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon KEADILAN, Willie Mongin,  SNAP- Richard @Peter Margaret , Dr Jerip Susil dari BN dan Wejok Tomik dari bebas.

Di DUN N11 Batu Lintang, KEADILAN mempertaruhkan  See Chee How untuk berdepan dengan  lawan Sih Hua Tong dari SUPP dan Lina Soo dari Bebas.

Di DUN N065 Senadin, Dr Teo Yu Keng daripada KEDILAN akan menentang lawannya daripada SUPP,  Lee Kim Shin.
Di DUN N049 Nangka pula, calon KEADILAN Norisham Mohamed Ali, anak jati kawasan itu akan menentang Dr Annuar Rapaee daripada PBB-BN.

Di DUN N17 Tarat,  Peter Ato Mayao daripada KEADILAN akan melawan Roland Sagah daripada BN-PBB dan Ateng Anak Jeros dari SNAP.

Di DUN N62 Lambir, KEADILAN meletakkan calonnya, Zolhaidah Suboh  bagi menentang Setiausaha Politik kepada penyandang Ketua Menteri Sarawak, Abdul Taib Mahmud

Di DUN N056 Baleh, Bendindang ak Manjah yang mewakili KEADILAN akan mencabar Datuk Seri Dr James masing dari PRS-BN.

Di DUN N054 Pelagus, Edward Sumbang ak Asun dari KEADILAN akan menentang Stanley Nyitar@ Unja ak Malang dari PRS-BN.

Di DUN N04 Pantai Damai, calon KEADILAN, Wan Zainal Abidin Wan Senusi, akan bertemu lawannya, Dr Abdul Rahman Junaidi dari PBB dan Suhaimi Selamat, bebas.

Di DUN N066 Marudi menyaksikan pertandingan empat penjuru antara Gerang ak Dagom dari KEADILAN, Sylvester Entrie ak Muran dari BN-SPDP, Edwin Dundang ak Bugak dari SNAP dan calon bebas, Michael Ding Tuah.

Di DUN N036 Semop, KEADILAN Mempertaruhkan Ong Chung Siew untuk berdepan dengan calon PBB-BN, Abdulah Saidol dan calon bebas Ajiji Faizan

Di Beting Maro, Pas menurunkan calonnya, Abang Ahmad Kerdi Abang Magasus yang akan melawan seorang pendatang baru dari BN, Razaili Gapor. Pas dikatakan mempunyai peluang baik untuk menang di sini.
Di  DUN N09 Padungan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon DAP, Wong Kim Wei yang melawan calon BN, Sim Kiang Chok dan Dominique Ng Kim Ho dari bebas.

Di Batu Kawah, penyokong Dap mengiringi calon mereka, Christina Chiew ke pusat penamaan calon di Dewan Majlis Perbandaran Kota padawan untuk menentang  calon SUPP,  Tan Joo Phoi.

Di DUN Bawang Assan, berlaku pertandingan dua penjuru antara Dap dan SUPP. Dap meletakkan calonnya,  Alice Lau melawan calon SUPP, Wong Soon Koh yang sudah sudah menjangkau usia 69 tahun.
Di DUN Piasau menyaksikan satu lawan satu antara DAP yang mempertaruhkan calonnya,  Ling Sie Kiong  melawan calon BN, Dr George Chan.

0 comments:

Post a Comment

Ikut suka kau la.janji jgn fitnah,spin atau auta.sebaik-baiknya FAKTA

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER