Powered by Blogger.

SCORPENE ROSAK,SUKHOI HANYA DUA DAPAT BEROPERASI DARI 16 BUAH

>> Wednesday, 17 March 2010

note:
kehkehkeh...kahkahkah...kena lebong seluruh malaysia...dulu berbangga-bangang dengan kehadiran KD tunku abd rahman..kini bersemadi dengan tuannya tanpa bernafas kerana didapati sudah lemas selemasnya...kerana di dapati kd abd rahman tidak pandai swimming...kahkahkah...kerja bodoh.kerja syaitan,kerja mengkayakan bini rosmah laki najib...waaaaaaa banggangnya rakyat mesia masih sayangkan bijan...kahkahkah.


Kenyataan Menteri Pertahanan bahawa negara tidak memerlukan penilai bebas antarbangsa bagi memastikan perjalanan dan ujian yang dilakukan terhadap kapal selam tersebut mengikut piawaian yang betul disangkal oleh Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar yang menyifatkan pandangan penilai bebas antarabangsa itu amat perlu.

"Penilai ini sangat perlu kerana mereka lebih dahulu menggunakan kapal selam, jika kita menggunakan penilai dalam negeri pengetahuan kepakaran dalam kapal selam terlalu sedikit, sebab itu perlunya penilai antarabangsa.

"Kos proses pembaikan yang tidak sama antara RM270 juta dengan RM600 juta dan kita lihat kepada jawapan yang diberikan Menteri terbabit menyata RM270 juta adalah unjuran manakala RM600 juta adalah had maksimum harga tersebut, jadi itu perlunya penilai antarabangsa," kata Mahfuz.

Perbahasan yang tertumpu kepada masalah teknikal yang dihadapi kapal selam pertama Malaysia KD Tunku Abdul Rahman yang tidak boleh menyelam di bawah air disifatkan kegagalan Kerajaan dalam memastikan keupayaan sebenar kapal selam tersebut sebelum sebarang urusan dilakukan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berpendirian tiada keperluan untuk kerajaan mendapatkan khidmat penilai bebas antarabangsa bagi menjamin keselamatan kapal selam negara.

Katanya, masalah teknikal yang dialami kapal selam pertama Malaysia KD Tunku Abdul Rahman telah diatasi dan ujian keselamatan telah dilaksanakan.Mahfuz menyifatkan jawapan yang diberikan Menteri terbabit bahawa kos bagi menyelenggara kenderaan lama adalah lebih tinggi berbanding dengan kenderaan baru adalah tidak masuk akal.

"Kapal selam yang kita beli itu adalah yang baru mengapa perlu kos yang tinggi jadi sebab itu perlu penilaian antarabangsa bagi memastikan nilai tersebut adalah munasabah

"Proses penilai harus di lihat bagaimana barang yang dibekal mengikut harga yang sepatutnya dan kalau kos terlalu tinggi siasatan perlu dilakukan bagi mendapat jawapan yang sebenar tanpa ada sebarang penyelewengan. Apa yang penting perlu penyiasatan bebas dalam hal tersebut," tegas beliau.

Sebelum itu Ahmad Zahid  memberitahu anggaran kos penyelenggaraan kedua-dua kapal selam tersebut berjumlah RM270 juta setahun tetapi tidak menyatakan jumlah kos pembaikan sebenar sebaliknya menyifatkannya sebagai jumlah kecil.

Namun Ahli Parlimen Selayang William Leong berkata jumlah kontrak yang ditawarkan kerajaan kepada kontraktor adalah RM600 juta.

Menjawab persoalan ini, Ahmad Zahid berkata ia merupakan jumlah maksimun di mana kemungkinan kos anggaran yang dibuat kerajaan akan meningkat bersesuaian dengan usia kapal itu, kerajaan juga masih belum melantik kontraktor berkenaan kerana ia masih diperingkat rundingan.

Selain itu Ahmad Zahid menyatakan kerajaan sudah mempunyai perjanjian penyelenggaraan antara pembekal dan tidak mempunyai masalah jika timbul masalah teknikal terhadap kapal tersebut.

"Kita bersetuju dengan kenyataan tersebut tetapi kita perlu menilai apa yang terkandung di dalam perjanjian tersebut adakan ia menguntungkan kita atau tidak, disinilah perlunya kepakaran dan penilai bebas dalam memastikan kita tidak tertipu dengan perjanjian tersebut," katanya lagi.-suarakeadilan

2 comments:

Anonymous,  Wednesday, March 17, 2010  

INI APA PUNYA KAPAL SELAM NI...TAK SAMPAI SETAHUN DAH NAK KENA BAIK-PULIH DGN KOS YANG TINGGI. INI BUKAN BAIK-PULIH LAGI...INI MACAM MAU OVERHALL NI...

MESTI ADA TAK KENA NI.....
RM 600 JUTA WOIIIIII.....DUIT RAKYAT HABIS CAM TU SAJA.

SPRM TAKKAN DOK DIAM SAJA NI.

sakariya Thursday, March 18, 2010  

BELI BARANG BUROK JADI PERKHIDMATANNYA PUN IKUT BUROK.....BODOH TAK HABIS-HABIS!!!
MACAM SKYHAWK DULU-DULU....ASYIK MENJUNAM AJE....

Post a Comment

Ikut suka kau la.janji jgn fitnah,spin atau auta.sebaik-baiknya FAKTA

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER