Powered by Blogger.

SELCAT-Ketirisan sejumlah RM500 juta bawah pentadbiran Barisan Nasional

>> Tuesday, 6 March 2012SHAH ALAM, 6 MAC : Pengurus Besar Yayasan Selangor, Ilham Marzuki mendakwa ketirisan sejumlah RM500 juta daripada Yayasan Selangor dari 1991 hingga 2008 berlaku semasa di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) dan menyarankan ia disiasat segera oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Beliau membuat dakwaan demikian di sesi Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) yang sedang berlangsung di sini, hari ini.

Pengerusi Selcat, Datuk Teng Chang Kim, dalam reaksi balasnya memberitahu jumlah yang dimaklumkan oleh Ilham itu adalah satu nilai yang besar dan sebagai seorang pengurus beliau telah membuat kajian mengenai ketirisan tersebut. 

"Saya cadangkan supaya audit bebas dilantik untuk menjalankan forensik audit, saya rasa itu lebih sesuai kerana melibatkan jangka masa yang begitu panjang. Kalau kita nak libatkan pihak kerajaan mungkin makan masa tapi melibatkan kos yang tinggi (lantikan audit bebas). Saya serahkan kepada kebijaksanaan pihak kerajaan samada ini harus dilaporkan atau tidak mengikut dakwaan Iham," ujarnya.

"Kajian kami menunjukkan dari tahun 1991 hingga Mac 2008 terdapat ketirisan berjumlah hampir RM500 juta di Yayasan Selangor.

"Kami sudah melaporkan perkara ini kepada SPRM tetapi tiada tindakan selanjutnya diambil sehingga kini. Saya simpan berkota-kotak dokumen bukti dalam pejabat saya." katanya lagi di sesi berkenaan.
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER