Powered by Blogger.

BUAT-BUAT TERKEJUT WALAUPUN DAH TAHU

>> Tuesday 19 January 2010

SIAPA ‘KINGPIN’ BARTER TRADE SANDAKAN?


                                  HIDUP MACAM DI ALAM MAFIA


SEORANG Tan Sri dan beberapa orang VIP berpangkat Datuk telah dikenalpasti sebagai ‘Kingpin’ yang melakukan jenayah penyeludupan barangan terkawal, pengedaran dadah dan pemerdagangan manusia di Pusat Tukar Barang (Barter Trade) Sandakan.

Pemantauan yang dilakukan Sabahkini.net sejak enam bulan lalu mendapati Tan Sri ini mempunyai dua personaliti; siang sebagai ahli politik yang dihormati dan berpengaruh dan malam sebagai Mafia yang mendalangi semua kegiatan haram.

Pusat Tukar Barang Sandakan yang pada asalnya diwujudkan untuk aktiviti perdagangan tukar barang yang dikhususkan hanya untuk urusniaga pertukaran seekor lembu dengan tiga ekor kambing telah disalahguna dan dihalalkan sebagai Pusat Penyeludupan Bertaraf Antarabangsa sejak 40 tahun lalu dengan alasan ‘Ex-Bond’ atau ‘Barangan Transit’ sebelum dieksport keluar ke negara asing seperti Filipina, Indonesia, Argentina dan sebagainya.

Tan Sri yang menjadi salah seorang ‘Kingpin’ terhormat ini bukan sahaja menjadikan Barter Trade sebagai ‘Gedung Khazanah’ sejak empat dekad lalu, malah turut menyeludup masuk atau keluar dan memperdagangkan manusia dengan membekalkan wanita Suluk ke semua rangkaian Restoran India dan wanita Visaya ke semua rumah pelacuran dan pusat maksiat.
Hampir kesemua pemilik Restoran India di Sabah mendapat sumber tenaga manusia yang menggunakan IMM13 palsu dan kad pengenalan projek untuk dijadikan pekerja dan dikerjakan sebagai ‘isteri angkat’ atau gundik, mengenali siapa Tan Sri ini.

Begitu juga dengan semua pemilik Pusat Maksiat, Rumah Pelacuran dan Pusat Judi mendapat pekerja wanita daripada Tan Sri yang menggunakan Kumpit untuk menyeludup masuk antara sepuluh sehingga lima belas wanita asing Filipina ke Sabah sehingga ke tempat kerja mereka; tanpa gangguan Jabatan Imigresen atau agensi penguatkuasa yang kebanyakannya di bawah ‘payroll’ Tan Sri ini.

Mengikut Maritime Shipping Ordinance (MSO) 1952, Jabatan Laut bertaraf Jabatan Pengangkutan Jalan di Laut dan berkuasa untuk memeriksa dan menyaman kumpit yang melakukan kesalahan MSO, namun ketiadaan logistik kerana kapal ‘Catamaran’ mereka rosak atau dirosakkan secara sengaja dan didangkalkan dengan alasan tidak mempunyai peruntukan minyak.

Bagaimanapun, Jabatan Laut Sandakan di bawah pimpinan Horatio Nelson telah menuding jari dengan menyatakan bahawa Penguatkuasaan MSO di Barter Trade Sandakan dikawalselia Jabatan Pelabuhan dan Dermaga. 

Jika Admiral ‘Horatio Nelson’ dengan begitu gagah mengungguli Armada Inggeris memalukan Napoleon Bonaparte setelah menewaskan Armada Perang Peranchis dalam Perang Trafalgar pada 21 Oktober 1805, namun Horatio Nelson di Jabatan Laut Sandakan tidak pernah turun ke laut untuk menguatkuasa MSO apatah lagi gagal menjaga kapalnya sehingga menjadi besi buruk. Mungkin kerana sudah terlalu lama atau sudah sedekad menyandang jawatan Penolong Pegawai Laut atau setaraf dengan Admiral tetapi selalu di darat kerana tidak mempunyai kapal.

Pendedahan Sabahkini net berhubung isu Barter Trade membuat semua ‘Mafia’ ini panik kerana sebelum ini tidak ada sebarang pihak atau media yang berani menyentuh operasi haram mereka. 

Horatio dikenali oleh semua pengusaha bot, feri dan kumpit, namun belum dikenali oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekalipun Horatio sering menerima hamper daripada pengusaha maritim dan agen perkapalan disebabkan kerjasama untuk tidak menguatkuasa MSO dan ‘beristeri-rehat’ di pejabat.

Pemantauan lebih lapan orang krew Sabahkini.net sejak enam bulan lalu mendapati penglibatan Mafia Cina begitu ketara kerana mereka sering dilihat bersama Polis Gerakan Marin (PGM) dan melakukan ugutan demi ugutan terhadap editor dan wartawan Sabahkini.net; membayangkan jenayah terancang sejak sekian lama ini melibatkan Mafia Antarabangsa dan pihak atasan 50 Jabatan yang terlibat ‘mencari dan mencuri makan’ di Barter Trade.

Mafia Cina ini sebahagiannya adalah peniaga tempatan tetapi tidak dikenali di luar negara namun menjadi petualang jenayah di Sabah.

Ramai pegawai yang selama ini terlibat dengan Barter Trade bukan sahaja tidak dapat tidur lena, malah resah kerana bimbang SPRM akan mengetuk pintu bilik pejabat atau rumah mereka. Ada yang mula menjual harta dan mengeluarkan wang tunai yang tersimpan rapi dalam akaun dalam percubaan untuk menghilangkan jejak rasuah mereka.
Salah seorang pegawai berjubah Bernas iaitu Pegawai Penguatkuasa Bernas (Beras Nasional), Aladin Bungan dalam keadaan panik beberapa hari selepas pendedahan Sabahkini.net memeriksa gudang mereka di Jabatan Pelabuhan dan Dermaga; cuba menggunakan lampu ajaib untuk menghilangkan stok beras yang mereka eksport ke Filipina kerana bimbang diserbu pegawai SPRM.

Sabahkini.net sentiasa berwaspada dengan tindakan dan perancangan Pegawai Pentadbiran Pasukan Gerakan Marin, ASP Mohd Sharie. Hj Osman yang diarahkan untuk memburu dan menghilangkan jejak wartawan serta krew Sabahkini.net yang sering mengekori beliau ke mana-mana termasuk ke Pusat Hiburan.

Selepas pendedahan Sabahkini.net berhubung operasi haram di Barter Trade, krew kami begitu sukar untuk menemui ‘Kumpit’ beroperasi di Sandakan, seolah-olah Sandakan telah bersih daripada operasi Mafia kerana sebelum ini antara 30 hingga 50 kumpit berlabuh di perairan Sandakan.

Kemungkinan kebarangkalian mereka bersembunyi di anak sungai atau di pulau berdekatan agak tepat kerana mereka tidak mungkin meninggalkan perniagaan yang amat menguntungkan begitu sahaja tanpa sebarang usaha untuk kembali beroperasi dengan kerjasama hampir 50 agensi penguatkuasa yang menjadikan Barter Trade Sandakan sebagai ‘Lubuk Emas’ sejak 40 tahun lalu.

Jika perniagaannya terdesak, apakah Tan Sri ini akan melancarkan ‘Perang Barter’ di Sabah melalui ‘Juramentado’ (Jihad) dengan melakukan serangan secara besar-besaran apabila anggota APMM, Tentera Laut, Pasukan Gerakan Marin dan sebagainya sedang khayal mabuk syabu?

Sabahkini.net telah mengenalpasti seorang ‘Kingpin’ Cina yang memegang lesen ‘transhipment’ sejak tahun 70-an, Kong Dar Hong, yang bermula sebagai seorang peniaga kecil kepada ‘Multi-Jutawan’ kerana terlibat dengan perniagaan ‘barang kawalan’ dengan syubahat Pengarah Pelabuhan dan Dermaga terutama Roslan dan Jabatan Kastam yang telah mengeluarkan Deklarasi Kastam bagi membolehkan Khong mengeksport barang kawalan ke pasaran gelap dan mencatat untung berlipat kali ganda.

Ketiadaan penguatkuasaan menjadikan Khong Dar Hong begitu kebal menjalankan penyeludupan barang terkawal termasuk ubat-ubatan, terutama daripada Farmasi KDH miliknya yang ditadbir urus anaknya dan terletak di sebelah Supermarket Genting Emas, Sandakan.

Salah satu modus operandi Khong Dar Hong ialah dengan mengitar semula beras yang diimport daripada Vietnam di Sandakan di ‘Gudang Bonded’ di dermaga sebelum mencampurnya dengan beras subsidi dan dibungkus semula sehingga kelihatan seperti beras Vietnam dan dimuatkan ke kumpit dengan label Jabatan Kastam. 

Sabahkini.net mengenalpasti kegiatan haram Khong Dar Hong kerana ketika berpeluang mencuri beras tempatan, turut menyeludup barangan terkawal yang lain; bak kata pepatah, sambil menyelam, sambil minum air.

Dalam keadaan terdesak dan terancam, Roslan dikesan telah meminta bantuan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman untuk menyelamatkan dirinya sehingga Musa telah mengarahkan Setiausaha Sulitnya, Efendi Mohd Sunoh untuk menghentikan sementara kegiatan ‘Barter Trade’ dan mengarahkan bot peronda Polis Marin dipindahkan daripada kawasan operasi Barter Trade.

Sabahkini.net telah menumpukan perhatian kepada ‘Deklarasi Pelepasan Kastam’ terhadap barang kawalan yang selama ini telah melahirkan ramai jutawan segera bagi memastikan ramai ‘jerung’ akan terperangkap kerana mereka tidak akan berhenti sehingga penguatkuasa ‘terpaksa’ menangkap ‘kumpit’ dan mendakwa pemiliknya di mahkamah menyebabkan semua yang terlibat mengalami kejutan demi kejutan akibat akitiviti haram mereka mula terdedah kepada pengetahuan umum.

Pasukan Gerak Marin (PGM) yang selama ini menjadikan Barter Trade sebagai ‘Pasaran Saham’ menuduh Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) membocorkan kejalangan mereka di Barter Trade kepada Sabahkini.net dan sedang menggempur untuk membongkar kegiatan haram beberapa pegawai kanan APMM sedikit masa lagi, terutama melalui saluran Anti Narkotik PDRM!.

Bagaimanapun, sebelum PGM bertindak lebih jauh, APMM telah memintas cubaan nakal PGM apabila Kapal Maritim Satang di bawah pimpinan Lt Kamal telah berjaya menyita sebuah kumpit berdekatan Pulau Berhala, Sandakan sekitar jam 1 petang, kelmarin, 18 Januari ketika cuba menyeludup keluar 47 pendatang tanpa izin daripada Sandakan.

Turut ditemui di atas kumpit berkenaan ialah mi kering, gula, minyak masak dan beberapa barangan terkawal setelah gagal menunjukkan dokumen asal melainkan salinan fotokopi deklarasi kastam.

Kejayaan APMM paling besar ialah menemui gula pasir yang bernilai RM200,000 atau 90 tan di atas kumpit berkenaan yang menjadi salah satu sebab punca ketiadaan gula di pasaran!

Sebelum ini, PGM telah cuba menghalang APMM mendekati kumpit apabila Komander Wilayah 4 PGM, ACP Abdul Manaf Bin Othman mengeluarkan surat beramaran yang begitu melankolik dan amat dramatik kepada APMM agar tidak memasuki atau menganggu ‘Wilayahnya.’

Tidak dapat dikenalpasti apakah ini umpan permulaan daripada PGM kepada APMM sebelum membuat ‘check-mate’ dalam permainan catur yang menjadikan Barter Trade sebagai papan dan agensi penguatkuasa sebagai buah catur!

Read more >>

Read more...

BILA KERAJAAN TIADA PITIH

Denda RM300 Jika Eenggan Guna Jejantas Sekitar Bukit Bintang 


KUALA LUMPUR: Mulai minggu depan, pejalan kaki yang enggan menggunakan jejantas dan lintasan pejalan kaki di 10 jalan sekitar Bukit Bintang di sini akan didenda RM300.

"Tindakan ini dibuat agar mereka (pejalan kaki) tidak mengganggu lalu lintas kenderaan dan yang paling penting supaya mereka sedar dalam menjaga keselamatan nyawa masing-masing," kata Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur, ACP Rosli Mohd Noor.

"Waran tangkap juga akan dikeluarkan kepada pesalah jika mereka gagal membayar saman pada tarikh yang ditetapkan," katanya kepada pemberita selepas tamat operasi advokasi untuk pejalan kaki di Jalan Bukit Bintang hari ini.
Operasi itu bakal melibatkan beberapa jalan yang dikenalpasti menghadapi masalah kesesakan trafik yang teruk termasuk di Jalan Sultan Ismail, Jalan Imbi, Jalan Bukit Bintang, Jalan Raja Chulan dan Jalan Pudu.
Rosli berkata individu yang ingkar akan dikenakan saman RM300 di bawah Peraturan Lalulintas 1959.

Program advokasi itu dilakukan bagi menyedarkan pejalan kaki menggunakan jejantas atau tempat melintas supaya kemalangan yang membabitkan kumpulan terbabit (pejalan kaki) dapat dielakkan.

Pada operasi selama sejam itu yang disertai enam pegawai dan 14 anggota dari Balai Polis Trafik Jalan H.S Lee, sebanyak 10 notis amaran dikeluarkan kepada pejalan kaki yang berumur seawal 14 hingga 53 tahun.-

note:-
tepat pada waktu,pucuk dicipta ulam mendatang...!!!
tak perlu ajar macamana nak cari duit halal...!!!
kalau ikut yang haram memang senang sekali selitkan dalam surat saman setle...!!!
patut la tengok malam minggu baru ni penuh polis di setiap selekoh traffic light...!!!
cari makan sudah bermula,gerak kerja sudah siap hanya tunggu mangsa...!!!
harap abang2 polisi buat kerja sikhlas-ikhlasnya tiada makan sana,makan sini...!!!
Read more >>

Read more...

OVERTIME UNTUK POLIS DAN FRU

Gegar jamin perhimpunan 100,000 rakyat Kelantan dapat kebenaran


KOTA BHARU: Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Minyak Rakyat Kelantan (Gegar) memberi jaminan perhimpunan 100,000 rakyat Kelantan yang dijadual diadakan 28 Januari nanti, sudah mendapat kebenaran pihak keselamatan.

Pengerusinya, Dr Abdul Halim Yusof, berkata perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat jawatankuasa induk penganjuran yang akan diadakan di sini, Khamis ini.

Menurutnya, jawatankuasa itu membabitkan semua pihak, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pihak polis dan agensi pihak berkuasa kerajaan tempatan.

"Kita memberi jaminan perhimpunan itu dapat diadakan mengikut jadual demi keselamatan dan keamanan semua pihak, dan keputusan itu akan diambil dalam mesyuarat lusa ini," katanya di sini, hari ini.

Dr Abdul Halim berkata, pihaknya sudah mengkaji pelbagai aspek sebelum menganjurkan perhimpunan itu yang membabitkan semua pihak berkaitan seperti polis, pihak berkuasa kerajaan tempatan MPKB bagi melicinkan perjalanan program itu.


DALAM TV BERLAKON POLIS SEMUA BAGUS BOLEH DIPUJI...TAPI ARGHHHH PTUIHHH

note:-
pengumume kepada jentero-jentero kerajae overtime pertamo untuk 2010...!!!
FRU,PGA,bapak2 SB,keno standby perayaan hari oghe minyok diado kan...!!!
boleh jugok cover duit rotate,bule ni tak payah kerja kuat make rasuah...!!!
kahkahkah saya Nanti rasuah...!!!


Menurutnya, untuk program pertama, bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah sudah menyatakan persetujuan untuk menjadi penceramah utama menjelaskan tentang isu royalti minyak di majlis penerangan di Stadium Sultan Muhammad Keempat pada 28 Januari ini.

note:-
mamat ni tak lamo dale UBN...!!!
kalu zame madey lamo dh keno besi buruk sg buloh...!!!
bertahe lamo dlm tong taik budok hulu ni...!!!
langit tak selalu ceeroh....!!!
hahahahahaha mugo2 dapat hidayah secepat mungkin...!!!

"Program itu yang pada mulanya akan diadakan di Kelantan Trade Center (KTC) di sini telah dipindahkan ke lokasi baru di stadium itu bagi memberi keselesaan kepada rakyat Kelantan menyertainya," katanya.

Menurutnya, ia diikuti program kedua akan diadakan debat terbuka di Balai Islam Lundang di sini pada 13 Februari yang membabitkan pemimpin politik dan wakil rakyat.

Beliau berkata, antara pemimpin yang diundang menyertai debat itu ialah Tengku Razaleigh selaku Pengasas Petronas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz; Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed dan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Exco Kanan kerajaan negeri, Datuk Husam Musa.

note:-
kahkahkah tobat lahong penyangak tu tok maghi...!!!
mano ado telor puok2 ni semua masuk dale blako dh...!!!
last minit ada2 je alasan korang tengok la...!!!
memey tok leh cayo skit habok...!!!
memey sukar aku mempercaya...!!!


Menurutnya, sebelum majlis bermula, hadirin dijadual mengadakan solat hajat di padang Stadium Sultan Muhammad ke-IV bagi memohon keberkatan Allah menjayakan program itu. - Bernama

note:-
molek benar lah tu suruh nazri ajiz jd tok imam...!!!
ada juga rukuk baca fatihah,maklumlah sibuk menteri...!!!
dah diduga puok2 ni maghi lepas habis solat...!!!
kahkahkah takut keno baco doa kalu tok guru suruh...!!!
Read more >>

Read more...

TAK HABIS-HABIS DENGAN GULA GULA

Kerajaan jamin tiada kenaikan harga gula

                                       GULA-GULA GILAKUALA LUMPUR: Kerajaan memberi jaminan tidak akan berlaku kenaikan harga gula sebelum dan selepas Tahun Baru Cina bulan depan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata ini kerana peniaga atau pemborong yang menyorokan gula akan dikenakan tindakan tegas.

Beliau berkata demikian pada sidang media di sini sebentar tadi sebagai menafikan khabar angin bahawa harga bahan pemanis itu akan dinaikkan lagi.

note:-
sebelum pilihanraya ayat ni juga pakai...!!!
10 tahun lepas pun ayat ni juga pakai...!!!
barang takkan naik selepas dinaikkan...!!!
so jangan salahkan kerajaan kita yang adil k...!!!
lu yang benggong duk sokong sangat...!!!
memang tugas menteri-menteri menipu membodohkan rakyat...!!!
lu jangan nak bising2 kat sini berdemo sana tunjuk perasaan bogel sini...!!!
polis tangkap mandi water canon lu maki polis...!!!
lu memang tak patut buat polis raja kat malaysia cam tu...!!!
peniaga2,lu memang tak salah dah adab meniaga nak untung...!!!
barang patut naik dan patut disokong semua rakyat itu wajib engkar dosa...!!!
kalau tak siapa nak bayar elaun menteri...!!!
maintenance kat putrajaya siapa nak bayar...!!!
gaji-gaji SB,UTK siapa nak bayar...!!!
nak sangatkan ini lah pembalasan menyokong pemimpin yang tak sepatutnya memimpin...!!!
meranalah diri padam muka,,,kahkahkah
aku tak per tokey gula wakakakaka...!!!
Read more >>

Read more...

MACAM-MACAM HAL....APA ADA HAL

Dakwa disamun untuk lengah majlis kahwin

HANTARAN YANG MENJIMATKAN

KULAI JAYA: Seorang juruteknik ditahan polis selepas membuat laporan palsu mendakwa dia disamun, kelmarin, semata-mata bagi melengahkan majlis perkahwinannya yang dijadualkan bulan depan.


Lelaki berusia 27 tahun itu yang bekerja di sebuah kilang di Taman Teknologi Senai di sini, dipercayai bertindak demikian selepas bakal bapa mentuanya mahu mempercepatkan majlis perkahwinan dengan anaknya kepada bulan depan, berbanding jadual asal pada bulan Julai.


Ketua Polis Daerah Kulaijaya, Superintendan Zulkefly Yahya, berkata lelaki itu membuat laporan polis mendakwa disamun dua lelaki yang memakai topi keledar selepas mengeluarkan wang di mesin juruwang automatik (ATM) di Kulai.


note:-
dengan pantas menaiki turbo polis kita buat kerja...!!!
tanpa ragu dan was-was menangkap si pulan...!!!
si pulan golongan marhean,si pulan tiada kaitan dgn mp kota tinggi...!!!
itu pasal cepat sangat tak usah pening2 kelapa OCPD kulai jaya...!!!
pasal itu bala tak nak pulang ke negara...!!!
rupa2 nya dia lebih tahu dari korang...!!!
malaysia negara polis menjaga pemyangak...!!!
tak macam polis bollywood gentle...!!!
ingat jangan buat report yang berkaitan gerombolan...!!!
akibat padah merana di jeriji besi kamunting...!!!

"Dalam laporannya, dia mendakwa mengeluarkan wang RM1,500 sebanyak empat kali, menjadikan jumlah keseluruhan RM6,000, kira-kira jam 7 petang semalam (kelmarin).


"Pengadu mendakwa selepas masuk ke dalam kereta dan belum sempat menghidupkan enjin kenderaannya, beliau didatangi dua lelaki berkulit gelap yang memakai topi keledar.


"Seorang daripada lelaki dikatakan mengacukan pisau ke lehernya sebelum merampas wang tunai RM6,000, kad ATM dan resit sebelum melarikan diri dengan sebuah motosikal jenis Honda EX5 berwarna hitam dengan plat nombor pendaftaran bahagian belakang kenderaan dipatahkan," katanya.

note:-
ini orang pun ada atas dunia...!!!
tapi korang jangan cepat melatah...!!!
dalam siasatan polis belum tentu mamat ni bersalah...!!!
polis pun bukannya betul sangat,berapa ramai polis dlm kes jenyah berat...!!!
ini kes mesti gula naik harga,mas kahwin mahal maaa...!!!
banyak kes samun,ragut,merompak sejak akhir2 ni...!!!
itu sebab malaysia declare Barang NAik...!!!
mana tak bertambah penjenayah...!!!
selipar tok imam pun boleh hilang la...!!!
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER