Powered by Blogger.

HIDANGAN MAKANAN BARU UNTUK TAHANAN POLIS

>> Thursday 11 February 2010

Polis siasat motif tindakan Raja Azman cederakan diri



KUALA LUMPUR: Polis masih menyiasat motif sebenar tindakan anak lelaki penulis kontroversi Raja Petra Kamarudin, Raja Azman Raja Petra, 34, mencederakan dirinya dengan menggunakan objek tajam termasuk menelan pisau cukup Isnin lepas.


Timbalan Pengarah I (Risikan/Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah, berkata siasatan terperinci sedang dijalankan dengan mendapatkan kerjasama Jabatan Penjara.


"Satu laporan polis telah dibuat pada 8 Februari oleh Jabatan Penjara di Balai Polis Batu Arang, Rawang, sebaik kejadian juga sudah diterima. Malah, mereka juga sudah menyalurkan maklumat berkaitan kes ini untuk membantu siasatan kita.



note:-
siasat apa lagi stupid...dah dia lapar tak bagi makan..aku tahu lah camana rupa selera makanan lokap...baik lagi makan anjing n kucing bang polis...pisau gillete di gulai lagi slurpppp...kahkahkah

Read more >>

Read more...

MAT PAMPERS CUBA BERBOHONG

PERC: Muhyiddin Nafi Ketika Rakyat Akui
 KAHKAHKAH...SEMUA KENA TIPU WOI...!!!

Majoriti rakyat Malaysia mengetahui Laporan Firma Perunding Risiko Politik dan Ekonomi (PERC) berpangkalan di Hong Kong yang melabel Malaysia sebagai negara yang semakin tidak stabil, memang menggambarkan suasana sebenar negara ini.


Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lee Boon Chye menyifatkan penyangkalan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagai tindakan mengarut kerana laporan itu jelas berasas.


Beliau berkata, rakyat umumnya mengetahui masalah berkaitan integriti institusi kehakiman, kemelut isu kalimah Allah dan kehilangan enjin pesawat yang disentuh dalam Laporan PERC.


"Ramai rakyat peringkat bawahan tahu ada masalah besar. Dari segi BN lawan rasuah, sistem kehakiman dan krisis ekonomi. Memang rakyat tidak yakin BN berupaya melawan masalah," katanya kepada TV Selangor.


Ahli Parlimen Gopeng itu, bagaimanapun kesal kerana semua pemimpin Umno termasuk Muhyiddin hanyut dalam sindrom penafian dan enggan mengakui masalah, apatah lagi memperbetulkannya.


"Ini tidak membantu memulihkan keyakinan pelabur asing. Kalau pimpinan utama BN masih tidak mengakui ada masalah, ini adalah masalah," katanya.


Muhyiddin dalam kenyataannya hari ini, menyangkal Laporan PERC yang dianggapnya mengarut, bahkan menggambarkan kandungan laporan itu sebagai 'bercakap melalui hidung'.


Laporan PERC yang dikeluarkan akhir Januari lalu memberi gambaran situasi di Malaysia semakin tidak stabil, dengan antaranya merujuk kes konspirasi kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, isu serangan gereja dan masjid serta kecurian enjin pesawat.


Laporan itu juga menyatakan ia berpunca dari gelagat segelintir elit yang menguasai pentadbiran hingga menjejaskan minat pelabur dan tidak negara selain Malaysia yang terjejas lebih teruk.
Read more >>

Read more...

BANYAK SUNGGUH PELUANG PEKERJAAN KAT MALAYSIA

6 pekerja tanpa izin warga Malaysia ditahan di Perth


MELBOURNE 11 Feb. – Enam pekerja tanpa izin warga Malaysia, yang melanggari syarat visa, kini berada dalam tahanan di Perth, kata Jabatan Imigresen dan Kewarganegaraan (DIAC) Australia.


Urusan sedang dibuat bagi menghantar pulang lima lelaki dan seorang wanita itu yang ditahan dalam satu pemeriksaan pematuhan imigresen di pinggir bandar utara Perth pada Khamis.


Keenam-enam mereka bekerja dalam industri hortikultur, kata DIAC dalam satu kenyataan.
Seorang jurucakap jabatan itu berkata, siasatan sedang dijalankan berhubung perihal pekerjaan mereka, termasuk sebarang pembabitan oleh syarikat yang membekal pekerja.


"Operasi ini seharusnya dijadikan amaran bahawa bekerja secara tidak sah dan pelanggaran undang-undang buruh tidak akan dikompromi.


"Jabatan ini komited dalam memastikan integriti program imigresen dan visanya, dan operasi ini membuktikan bahawa sesiapa yang bekerja secara tidak sah atau menggaji pekerja haram, akan ditahan,” kata jurucakap berkenaan. – Bernama


 note:-
cakap saper kata mesia ni peluang pekerjaan banyak oooii...binawel punya kerajaan...cakap berdegar-degar berak atas pagar...ini kerja untuk saper ni klik...sila buat laporan polis segera..penipuan seluruh rakyat kat tanah melayu.
Read more >>

Read more...

KHABAR DARI ISTANA

Isu ”Allah”: Raja-raja Melayu ambil maklum permintaan



KUALA LUMPUR 11 Feb. – Raja-raja Melayu dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu ke-220 yang berlangsung semalam dan hari ini, mengambil maklum mengenai pelbagai permintaan, surat dan memorandum daripada pelbagai pertubuhan dan individu Islam di negara ini, yang menzahirkan rasa dukacita mereka tentang penterjemahan perkataan ”God” kepada ”Allah”.

Menurut kenyataan pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja di sini hari ini, penterjemahan itu telah banyak menimbulkan kekeliruan dan rasa tidak puas hati rakyat Malaysia khususnya yang beragama Islam.

"Isu ini jika tidak ditangani dengan segera akan menggugat kesucian agama Islam dan berkemungkinan menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam,” kata kenyataan itu.
Menurut kenyataan tersebut, Perkara Tiga Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan agama Islam sebagai agama rasmi negara ini dan Perlembagaan Persekutuan juga memberikan kuasa kepada raja-raja Melayu sebagai ketua agama Islam di negeri-negeri di negara ini.

"Raja-Raja Melayu bertanggungjawab mempertahankan kedaulatan dan kesucian agama Islam sebagai agama rasmi negara tanpa mengetepikan hak dan kebebasan beragama kaum-kaum lain.
”Raja-raja Melayu memberi jaminan untuk memenuhi tanggungjawab melindungi kesucian dan status agama Islam,” kata kenyataan itu.

Raja-Raja Melayu juga berpandangan sebarang perbuatan yang merosakkan rumah ibadat adalah perbuatan provokatif yang amat membahayakan dan tidak harus dibenarkan sama sekali berlaku.
"Perbuatan-perbuatan khianat yang didorong oleh emosi wajib dihentikan kerana ia tidak direstui malah ditegah daripada dilakukan oleh semua agama.

"Perbuatan tersebut adalah perbuatan jenayah yang perlu dibendung secara tegas dan segera,” kata kenyataan itu. – Bernama

note:-
harus di ingat umno cuba mencetuskan api perkauman...waspada mana-mana kaum kat mesia ni...anda jangan cepat melenting kerana ini adalah agenda yahudi mesia...kahkahkah
Read more >>

Read more...

HUKUM MENYAMBUT HARI VALENTINE

oleh:Mohd Yaakub bin Mohd Yunus




Tarikh 14hb Februari merupakan hari yang dianggap keramat oleh pasangan-pasangan yang sedang berkasih. Hari yang dikenali sebagai Valentine’s Day atau Hari Memperingati Kekasih dianggap sebagai satu masa untuk mengisytiharkan ketulusan cinta kepada pasangan masing-masing.

Maka pada 14hb Februari pasangan-pasangan kekasih ini akan memakai pakaian-pakaian yang terbaik dan sebaiknya hendaklah ia berwarna merah, bertukar-tukar hadiah dan seeloknya adalah bunga ros berwarna merah.

Pasangan-pasangan kekasih ini juga akan bercanda di merata-rata tempat sehingga terjadilah adengan-adengan maksiat yang bertentangan dengan syarak demi untuk membuktikan kasih dan sayang mereka yang tidak ternilai harganya. Saban tahun juga para ulamak mengingatkan kepada umat Islam agar menghindari menyambut Hari Valentine ini namun ianya seperti menuang air ke daun keladi.

Oleh itu penulis melihat begitu pentingnya untuk mengupas sejarah sambutan Hari Valentine ini agar ianya dapat menyedarkan muda-mudi kita yang hanyut di lautan cinta bahawa ianya adalah sambutan yang berkaitan dengan agama Rom Kuno dan juga Kristian. Hari Valentine tidak ada kena-mengena dengan umat Islam malah hukum menyambutnya adalah haram.

SEJARAH SAMBUTAN HARI VALENTINE

Bila kita membicarakan tentang sejarah sambutan hari Valentine maka kita akan dapati bahawa terdapat 4 pendapat berkaitan dengannya. 

 Pendapat pertama mengaitkannya dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13hb hingga 18hb Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan serigala. Pada hari ini mereka akan menyembelih seekor anjing dan kambing. Kemudian mereka akan memilih 2 pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu. Setelah itu akan di adakan perarakan besar-besaran yang diketuai 2 pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut untuk menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ianya akan menambahkan kesuburan mereka.

 Pendapat kedua mengaitkannya dengan kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Terdapat 2 versi cerita berkaitan dengan St. Valentine ini.

Versi pertama. Pada masa pemerintahan Claudius II, kerajaan Rom yang menyembah dewa-dewi amat memusuhi penganut agama Kristian dan para mubaligh Kristian telah dipenjara serta disiksa. St. Valentine sebagai seorang yang tegar menganut agama Kristian dan aktif menyebarkan ajaran tersebut turut dipenjarakan oleh Cladius II. Dikhabarkan St. Valentine walaupun dipenjarakan, beliau tetap mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan penjara meloloskan diri dari penjara. Kegiatan ini telah diketahui oleh Cladius II dan beliau memerintahkan St. Valentine diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari. Pengorban yang dilakukan oleh St Valentine ini dianggap oleh penganut Kristian sebagai satu pengorbanan yang besar demi kecintaan beliau terhadap agamanya. Malah St. Valentine disamakan dengan Jesus yang dianggap oleh penganut Kristian mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya. Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu). Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine.

Versi kedua. Claudius II beranggapan bahawa anggota tentera yang muda dan masih bujang adalah lebih tabah dan kuat ketika berada di medan peperangan berbanding dengan mereka yang telah berkahwin. Justeru itu Cladius II menghalang para pemuda dari berkahwin. Namun demikian St.Valentine menentangnya dengan keras dan beliau telah melakukan upacara pernikahan terhadap para pemuda-pemuda Rom secara sulit. Aktiviti St. Valentine ini akhirnya dapat diketahui oleh Cladius II lalu beliau mengarahkan St. Valentine ditangkap dan dihukum gantung pada 14 Februari 269 M.

Pendapat ketiga. Ia dirayakan sempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang telah memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.
 Pendapat keempat. menyatakan sambutan hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawan burung yang jatuh pada 14hb Februari. Ini merupakan pendapat tradisi orang Inggeris.

Disini kita dapat melihat dengan jelas bahawa asal-usul sambutan Hari Valentine ini tidak ada hubung-kaitnya dengan budaya serta agama bagi umat Islam.


Hukum Menyambut Hari Valentine
Sebagaimana yang telah termaktub di dalam al-Qur’an dan al-Sunnah dan disepakati oleh generasi awal umat Islam hari kebesaran bagi umat Islam yang mana disyariatkan bagi kita menyambutnya hanyalah Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha. Ini sebagaimana yang firman Allah S.W.T.:

Bagi tiap-tiap umat, Kami adakan satu syariat yang tertentu untuk mereka ikuti dan jalankan, maka janganlah ahli-ahli syariat yang lain membantahmu dalam urusan syariatmu; dan serulah (wahai Muhammad) umat manusia kepada agama Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau adalah berada di atas jalan yang lurus. – al-Hajj : 67


Anas bin Malik r.a berkata: Nabi s.a.w pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya. Pada kedua-duanya mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah. Lalu baginda bersabda: “Sesungguhnya Allah telah menggantikan kedua-duanya bagi kamu semua dengan dua hari yang lebih baik, iaitu hari raya Aidiladha dan Aidilfitri. - Hadis riwayat al-Nasaai, no: 959.

Oleh itu hendaklah umat Islam hanya membataskan diri dengan menyambut hari-hari perayaan yang diiktiraf oleh Allah dan Rasul-Nya khusus untuk umat Islam. Setelah berakhir zaman salafussoleh iaitu 3 kurun terbaik bagi umat Islam, pelbagai hari perayaan telah ditambah ke dalam kalendar umat Islam seperti Mawlid al-Rasul, Israk Mikraj, Maal Hijrah, Nuzul al-Qur’an dan lain-lain lagi. Namun demikian apa yang mendukacitakan adalah umat Islam pada zaman kini telah mula merayakan hari-hari perayaan yang langsung tidak berkaitan dengan umat Islam malah ianya berasal dari budaya serta agama golongan yang ingkar kepada perintah Allah S.W.T. seperti sambutan Tahun Baru Masehi, Hari Halloween dan juga Hari Valentine yang sedang kita perbincangkan ini. Terdapat larangan daripada baginda s.a.w. untuk meniru budaya orang bukan Islam dan bagi mereka yang meniru budaya seperti ini ditakuti mereka akan tergolong bersama dalam golongan tersebut. Sabdanya: Barangsiapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud, hadis no: 3512.

Tambahan pula sambutan Hari Valentine ini merupakan satu upacara yang berhubung-kait dengan agama Rom Kuno dan juga Kristian sebagaimana yang telah penulis paparkan sebelum ini. Justeru itu bagi mereka yang menyambut hari tersebut ditakuti dia tergolong dalam ke dua golongan tersebut sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. di atas.

Apabila seseorang itu merayakannya bermaksud untuk mengenang kembali peristiwa kematian St. Valentine maka tidak disangsikan lagi bahawa perbuatan tersebut boleh menyebabkan pelakunya terkeluar dari agama Islam.

Apabila dia tidak bermaksud sedemikian dan menyambut Hari Valentine sekadar untuk bersuka-ria maka dia sebenarnya telah melakukan suatu kemungkaran yang besar kerana sambutan hari tersebut menyerupai perbuatan golongan yang durhaka kepada Allah S.W.T.. Tambahan pula sambutan Hari Valentine ini turut diikuti dengan perbuatan-perbuatan yang bertentangan dengan syarak seperti pergaulan bebas diantara lelaki dan perempuan, membuang masa dengan berpeleseran ke tempat-tempat yang tak tentu hala malah mencurigakan dan membazir wang dengan memberi hadiah yang mahal-mahal.

Tentang hukum menyambut Hari Valentine, Syaikh al-‘Utsaimin berkata: “Maka bila dalam merayakan Hari Valentine tersebut bermaksud untuk mengenangkan kembali St. Valentine, maka tidak diragukan bahawa orang itu telah kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan dosa besar.”


Tidak dapat dinafikan pergaulan bebas ketika sambutan Hari Valentine ini membuka pintu perzinaan sedangkan Allah s.w.t. memerintahkan kita untuk menutup segala ruang yang boleh menyebabkan terjadinya perzinaan. Firman-Nya: Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). – al-Israa’ : 32


Sebagaimana yang telah dilaporkan dalam akhbar Utusan Malaysia pada 10 Februari 2007, Pengasas Pusat Kebahagiaan Wanita dan Remaja (Kewaja), Yahaya Mohamed Yusof telah menegaskan bahawa kes remaja hamil anak luar nikah meningkat pada akhir Februari dan awal Mac. Beliau berkata: “Sebahagian besar remaja yang ditempatkan di Kewaja mengadu mereka lupa diri ketika menyambut Hari Memperingati Kekasih atau Valentine’s Day. Mereka keluar berpasangan dan berpesta sehingga larut malam, kemudian mengambil pil khayal hingga tidak sedar terlanjur lalu hamil.”

Harus kita ingat bahawa golongan yang memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha menanamkan benih-benih kesesatan dalam jiwa umat Islam supaya mereka jauh dari jalan yang lurus lagi diredhai Allah S.W.T.. Firman-Nya: Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar)". –Al-Baqarah (2) : 120

Oleh itu mereka mempopularkan sambutan Hari Valentine ini di negara-negara Islam dan menampakkan sambutannya sebagai satu perkara yang begitu romantis serta indah bagi pasangan-pasangan yang ingin membuktikan perasaan cinta mereka. Inilah sebenarnya sikap syaitan yang sentiasa berusaha untuk menyadur perbuatan maksiat agar kelihatan seperti satu perkara yang baik dan diamalkan oleh manusia tanpa rasa berdosa.

Firman-Nya Iblis berkata: " Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya Kecuali di antara zuriat-zuriat Adam itu hamba-hambaMu yang dibersihkan dari sebarang syirik". – al-Hijr (15) : 39-40

Bersandarkan kepada hujah-hujah di atas maka para ulamak telah merumuskan bahawa sambutan Hari Valentine adalah diharamkan bagi seluruh umat Islam. Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”.
Justeru itu hendaklah pihak berwajib mengambil tindakan sewajarnya untuk menghalang budaya golongan yang ingkar kepada Allah ini dari diamalkan oleh umat Islam di Malaysia. Media Massa sepatutnya dihalang dari memasyhurkan sambutan Hari Valentine ini kepada umat Islam. Sebagai gantian media massa perlu digunakan untuk menyebarkan fatwa-fatwa para ulamak yang mengharamkan sambutan Hari Valentine.

http://akob73.blogspot.com
Read more >>

Read more...

BERITA DARI MAHKAMAH UMNO LAGI

Curi Enjin: Mahkamah Tetapkan 29 Mac untuk Sebutan



Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan 29 Mac depan untuk sebutan bagi membolehkan pihak pendakwaan menyerahkan kesemua dokumen berhubung kes seorang sarjan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan seorang ahli perniagaan yang didakwa bersubahat dan melupuskan enjin milik TUDM.

Hakim Aslam Zainuddin menetapkan tarikh itu selepas peguambela Gobind Singh Deo yang mewakili ahli perniagaan, K. Rajandran Prasad, 38, memberitahu mahkamah pihaknya masih belum menerima beberapa dokumen yang lain.

Pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Hamidi Mohd Nor menjelaskan pihaknya tiada sebarang bantahan terhadap permohonan itu dan akan menyerahkannya.

Aslam turut menetapkan tarikh itu bagi membolehkan peguam bela, V. Ravichandran untuk menyerahkan afidavit bagi permohonan mendapatkan pengurangan wang jaminan terhadap anak guamnya, Sarjan N. Tharmendran, 42.

Terdahulu, Ravichandran memohon secara lisan kepada mahkamah agar memberikan satu jumlah jaminan yang lebih rendah kepada RM80,000 berbanding sebelum ini RM150,000.
   
Beliau membuat permohonan itu selepas kenyataan Menteri Pertahanan yang menjelaskan harga sebenar kerugian yang dialami hanya puluhan ribu dan tidak menjangkau sehingga jutaan ringgit seperti yang dilaporkan.

"Saya memohon kepada mahkamah agar dapat mengurangkan wang jaminan kerana sehingga hari ini tertuduh masih belum dapat membayar jaminan.

"Jaminan anak guam saya terdahulu telah ditetapkan berdasarkan nilai enjin yang hilang dan selepas kenyataan itu menunjukkan harga sebenar bukanlah jutaan ringgit seperti didakwa tetapi hanya puluhan ribu sahaja," kata Ravichandran.

Bagaimanapun Hamidi membantah permohonan itu atas alasan peguam tidak boleh membuat permohonan tanpa mengemukakan afidavit sebagai sokongan.

"Saya membantah atas alasan pihak pembelaan tidak boleh membuat permohonan itu tanpa afidavit bagi menyokongnya dan juga membolehkan pihak pendakwaan menjawab balas afidavit itu," kata Hamidi.
   
Pada 6 Jan lalu, Tharmendran, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan bersubahat mencuri dua enjin pesawat F5 milik TUDM.

Manakala seorang pengarah sebuah syarikat pembekalan, Rajandran, turut mengaku tidak bersalah di mahkamah yang sama terhadap pertuduhan dengan sengaja membantu menghapuskan barang curi milik TUDM itu.

Tharmendran didakwa bersubahat dengan Laskar Udara Mohamad Shukri Mohamad Yusop, untuk mencuri dua enjin pesawat F5 jenis J85-21 itu di Bangunan Material Processing Shed MATRA 1, Pangkalan Udara TUDM Sungai Besi di sini.

Bagi kesalahan itu dia boleh didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Rajandran, didakwa dengan sengaja menghapuskan dua enjin milik TUDM, di alamat 49 Jalan TS 6/6 Taman Industri Subang, pada 30 April 2008, mengikut Seksyen 414 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan denda jika sabit kesalahan.-Bernama

Tvselangor
Read more >>

Read more...

BERITA GEMBIRA BUAT RAKYAT TERENGGANU

Tragedi Bumbung Stadium Runtuh - Rakyat Sedang Tunggu Laporan 


SATU LAGI PROJEK KERAJAAN BARISAN NAIONAL

KUALA NERUS – Rakyat negeri ini sedang menunggu-nunggu laporan siasatan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang telah runtuh pada Jun lalau sebagaimana dijanjikan Menteri Besarnya. 

Dato’ Ahmad Said, pada bulan Julai 2009, ketika bercakap ketika mengumumkan perlantikan pakar siasatan dari United Kingdom, telah berjanji akan memberitahu hasil siasatanya kepada khalayak.

”Namun, sehingga kini sudah menjangkaui lebih tiga bulan, belum dengar apa-apa hasil siasatan terhadap stadium runtuh,

”Bulan tujuh (Julai) waktu lantik pakar siasatan, dari United Kingdom, England nu…., janji tiga bulan boleh dapat hasil,”kata Ketua Penerangan PAS Kuala Nerus, Zakaria Dagang.

Beliau berkata demikian sebagai alu-aluan dalam majlis penerangan yang diadakan di Padang Bola Batu Enam Dekat sini, semalam 10 Februari

Dilaporkan, Menteri kabinet telah pun menerima laporan kejadian yang agak pelik diatas, dimana stadium tersebut belum setahun digunakan telah runtuh, hampir keseluruhan struktur bumbungnya.

Namun, Ahmad yang mendakwa telah mendapat laporan tersebut minggu lalu, memberikan alasan perundangan bagi membentangkannya kepada rakyat negeri Terengganu



Buletinonline
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER