Powered by Blogger.

MCA GILA TAK TENTU HALA DAH

>> Tuesday, 20 October 2009

PRESIDEN MCA PECAT PENGERUSI BIRO UNDANG-UNDANG PARTI

KUALA LUMPUR 20 Okt. — Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat telah memecat pengerusi biro undang-undang parti itu Datuk Leong Tang Chong dengan alasan ia sebahagian daripada “rombakan pengurusan”.

"Seperti pertubuhan lain, MCA sedang menjalankan kajian semula dan rombakan biro parti dan saya membuat keputusan membuat perubahan pada biro parti.

Mulai hari ini, Dato Leong Tang Chong tidak lagi mengetuai Biro Undang-undang MCA,” kata Ong dalam blognya.Leong, yang juga pengerusi The Star Publications Bhd., ketika dihubungi, enggan mengulas.

"Saya tidak mahu kata apa-apa,” kata Leong yang telah mengetuai biro itu selama lebih 20 tahun.Dalam blognya itu, Ong berkata, pengganti Leong akan diumumkan tidak lama lagi.

Ong sedang berdepan dengan tekanan untuk melepaskan jawatan setelah mesyuarat agung luar biasa MCA baru-baru ini meluluskan undi tidak percaya terhadap beliau.

KEHANCURAN BN MAKIN JELAS TERPAMPANG...LU TENGOK,LU BACA DAN LU FIKIR...SO MAHU BN LAGI...LU MEMANG BONGGOK
Read more >>

Read more...

ANJING KURAP BUAT KERJA-BERITA HARAM

SPRM TAHAN 4 PEGAWAI PERHUTANAN KEDAH

KUALA LUMPUR: Empat pegawai Jabatan Perhutanan Negeri Kedah (JPNK) ditangkap dalam tempoh dua hari ini kerana disyaki menerima wang rasuah lebih daripada RM100,000.

Menurut satu kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini, mereka yang ditangkap semalam dan hari ini terdiri daripada seorang pegawai kanan JPNK, seorang pegawai jabatan perhutanan daerah dan dua renjer hutan.

Semua mereka ditangkap kerana disyaki menerima wang rasuah berkenaan sebagai balasan meluluskan kompartmen pembalakan.

WAU CEKAP AMANAH,TEGAS,ADIL,BERSIH,BERINTEGRITI LA SPRM...WA SELUT SAMA INI SPRM...TAPI WA SELUT BILA KAT NEGERI PR JE...KALAU KES KAT NEGERI UMNGOK LEMBAP MACAM SIPUT BABI
Read more >>

Read more...

ALAHAI NASIB POLIS

MENGAKU GUNA MC PALSU,TAK HABIS2 DGN KERJA JAHAT

KUALA LUMPUR: Seorang anggota polis mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini terhadap 14 pertuduhan mengemukakan cuti sakit palsu dan tidak hadir kerja selama 21 hari berturut-turut tanpa sebab.

Majistret Abdullah Siddiq Mohd Nasir, menetapkan 21 Disember ini untuk menjatuhkan hukuman dan membenarkan Lans Koperal Faizalriza Bahari, 32, diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin.

Faizalriza didakwa dengan curang mengemukakan sijil cuti sakit palsu dari Hospital Besar Kuala Lumpur dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di perkarangan Balai Polis Pudu, Cheras, antara 10 Januari dan 5 Februari lalu. Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Faizalriza, yang mempunyai tiga anak dan digantung kerja sejak ditangkap pada 6 Februari lalu, turut mengaku bersalah terhadap pertuduhan gagal menghadirkan diri daripada bertugas selama 21 hari tanpa sebab.

Dia didakwa melakukan kesalahan antara 21 Disember 2008 dan 11 Januari lalu di tempat yang sama.

Pertuduhan mengikut Seksyen 86(1) Akta Polis 1967 membawa hukuman penjara sehingga 12 bulan jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Mukhzany Faris Mohd Mokhtar, manakala tertuduh tidak diwakili peguam
Read more >>

Read more...

MISI MENGKHIANATI RAKYAT KELANTAN

DAMPINGI ANAK KELANTAN DIPERANTAUAN

MACHANG, 20 Okt (Bernama) -- Gerakan mendampingi anak Kelantan yang bekerja di luar negeri itu adalah satu daripada tiga strategi penting Badan Perhubungan Umno Kelantan untuk menawan semula negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamad berkata kira-kira 15 peratus pengundi di Kelantan berada di luar negeri itu untuk mencari rezeki berikutan ketiadaan peluang pekerjaan di negeri sendiri.

"Dua lagi agenda iaitu mendaftar anggota baru sebagai pemilih dan penerangan yang membabit isu semasa dan masa depan orang Melayu dan agama Islam akan turut diberi keutamaan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Fiesta Aidilfitri Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kelantan di sini, malam tadi.

Pada pilihan raya umum lepas isu pengundi luar dikatakan satu daripada sebab kegagalan Barisan Nasional (BN) menguasai semula Kelantan.

Mustapa yang juga Menteri Perdangangan Antarabangsa dan Industri berkata semua ketua bahagian di Kelantan diarah menjayakan tiga misi itu dalam tempoh terdekat.

"Saya sendiri akan mengetuai gerakan mendekati pengundi luar itu dari semasa ke semasa dengan bantuan tokoh-tokoh ternama yang berasal dari Kelantan," katanya.

INI BARU BETUL-BETUL,AMBO SERIK DAH WEHHHH KENA TAHI

Read more >>

Read more...

ONE MALAYSIA DAH TAHU

PENYELEWENGAN DALAM PENGGUNAAN KENDERAAN MILIK KERAJAAN NEGERI

KUALA LUMPUR, 20 Okt (Bernama) -- Laporan Ketua Audit Negara 2008 mendapati berlaku penyalahgunaan kenderaan milik kerajaan negeri di tiga buah negeri iaitu Pahang, Perak dan Pulau Pinang pada tahun lepas.

Penyelewengan itu melibatkan pelbagai masalah termasuk penggunaan bahan api berlebihan, penyenggaraan kenderaan di bengkel yang tidak dikhususkan dan kekerapan penggantian tayar yang tidak munasabah.
Menurut Laporan Ketua Audit Negara terdapat penyelewengan penggunaan bahan api yang berlebihan dalam tempoh masa yang singkat oleh kenderaan kerajaan negeri Pahang.

"Kenderaan yang didapati kerap mengisi bahan api adalah kereta jenis Proton Perdana nombor pendaftaran CBD 88 yang dilakukan sebanyak enam kali dalam tempoh sebulan pada Disember 2008.

"Semakan audit juga mendapati pengisian sebanyak 743.39 liter berjumlah RM1,350 itu dilakukan dalam tempoh yang singkat iaitu antara satu hingga dua minit berbanding dengan kuantiti yang diisi," menurut laporan itu.

Bagaimanapun tiada tindakan diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab dan menyebabkan pejabat setiausaha kerajaan menanggung kos penggunaan bahan api yang tinggi pada bulan tersebut.

Dalam pada itu di negeri Perak pula didapati kos penyenggaraan kenderaan kerajaan negeri adalah tinggi akibat tidak dihantar ke pusat servis yang dikhususkan.

Ini kerana kerajaan negeri tidak menetapkan bengkel khusus untuk menyenggara kenderaan sebaliknya ia dilakukan berdasarkan permohonan yang diterima daripada syarikat yang berkaitan.

"Menerusi semakan audit terdapat sampel baucar bayaran yang dipilih mendapati kos penyenggaraan berjumlah RM262,256 atau 69.4 peratus untuk kereta Proton Perdana di sebuah syarikat penjual tayar. Berbanding di Syarikat EON Service Sdn Bhd iaitu hanya RM15,197 atau 4 peratus sahaja untuk tempoh 2004 hingga 2008," katanya.

Laporan itu juga mendapati syarikat tersebut dimiliki oleh bukan bumiputera dan kebanyakan alat ganti yang digunakan adalah diimport dari luar negara berbanding Syarikat EON Sdn Bhd daripada keluaran tempatan.

Alasan pejabat SUK mengapa kereta tersebut dihantar ke syarikat itu adalah kerana kenderaan EXCO yang memerlukan penyenggaraan segera sedangkan Syarikat EON Services Sdn Bhd tidak dapat memberikan servis dengan segera.

Masalah kekerapan penggantian tayar dikenalpasti berlaku di Pulau Pinang iaitu kekerapan penggantian tayar berlaku pada tiga buah kenderaan yang bernombor pendaftaran PED 21, PBF 1 dan PAF 1.

Penyiasatan audit itu juga melaporkan kesemua penggantian tayar adalah disebabkan keadaan bunga tayar yang telah haus atau tayar pecah, tayar haus sebelah, tayar tidak mencengkam dan tayar keras.

Katanya penggantian tayar yang terlalu kerap bagi tempoh tiga hingga 34 bulan dan penggunaan pada jarak perbatuan antara 1,700 kilometer hingga 21,900 kilometer untuk tiga kenderaan itu juga adalah meragukan.

Sehubungan dengan itu, Pejabat SUK telah menetapkan setiap penggantian tayar perlu mendapat kelulusan Ketua Penolong Setiausaha (Kewangan) dan tayar yang telah digantikan akan disimpan bagi tempoh tertentu mulai 20 Mei 2009.

Secara keseluruhan didapati kebanyakan proses penyenggaraan kenderaan milik kerajaan negeri adalah tidak memuaskan dan tidak mengikut peraturan dan prosedur pejabat SUK.

"Pejabat SUK perlu mengawal perbelanjaan penyenggaraan kenderaan dengan meneliti kos pembaikan yang terlibat dan memilih pusat servis yang menawarkan harga yang munasabah supaya tujuan penjimatan dapat dicapai di samping memastikan hanya penyenggaraan yang perlu sahaja dilakukan," menurut laporan itu.
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER