Powered by Blogger.

BERITA MASIH PANAS

>> Wednesday 21 October 2009

PAS BAWA LAPORAN KETUA AUDIT KE SPRM

21-okt,Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini mendedahkan bahawa semakan audit terhadap Laporan Butiran Belian Bahan Api yang dikeluarkan oleh pihak pembekal pada tahun lepas mendapati sebanyak 24 kes pengisian bahan api dalam tempoh kurang dari lima minit melibatkan lima buah kenderaan pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Pahang.

Kereta-kereta terbabit dikenalpasti sebagai Proton Perdana bernombor pendaftaran CBD88 yang telah membuat sebanyak 18 kes pengisian bahan api dalam tempoh masa yang singkat dengan jumlah kos sebanyak RM4,177, Proton Perdana CBB37 dan Proton Perdana CBR1993, iaitu sebanyak dua kali yang memakan belanja lebih RM300 setiap buah, serta sekali bagi Proton Perdana CBD1003 dan Proton Perdana CBD23 yang melibatkan kos antara RM200 dan RM100.

Berikutan dengan itu, Dewan Pemuda PAS Pahang hari ini telah membuat laporan kepada SPRM berikutan dengan kemungkinan penyelewengan yang berlaku yang didedahkan oleh laporan tersebut.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pahang, Abdullah Abdul Karim dalam kenyataannya menjelaskan bahawa tindakan membawa kes ini ke SPRM adalah bertujuan untuk meminta SPRM menyiasat andai ada penyelewengan yang berlaku, ia penting kerana melibatkan soal kewangan kerajaan.

Abdullah kesal kerana dalam keadaan kewangan Negeri Pahang yang begitu teruk, yang mengalami defisit sepanjang 12 tahun kebelakangan ini, ada lagi kalangan pemimpin kerajaan negeri yang berbelanja secara tidak berhemah. Kerajaan Pahang patut merasa malu kerana ditegur oleh Ketua Audit Negara.

Kewangan kerajaan bukan sekadar duit kerajaan, ia adalah duit rakyat, tegas Abdullah, Dewan Pemuda PAS Pahang sangat berharap SPRM akan segera membuat siasatan dan sekiranya penyelewengan benar-benar berlaku, mereka yang bersalah patut diheret ke muka pengadilan.

AKU PERCAYA SPRM SIASAT MACAM SIPUT BABI PUNYA...CAM NAIK KERETA SORONG...BINAWE PUNYA SPRM
Read more >>

Read more...

NASIB KATAK PASIR MAS

LU MEMANG PENKHIANAT

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali tidak bercadang menyertai Umno tetapi akan memberi sokongan kepada kepemimpinan Umno meskipun sebagai wakil rakyat Bebas.

Bercakap pada sidang media di lobi Palimen, hari ini, beliau berkata keputusan untuk menyertai semula Umno tidak perlu kerana berpendapat parti itu di bawah kepimpinan Presiden Umno yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin kelihatan lebih kuat.

Beliau berkata, Umno kini lebih terbuka dan mereka boleh ditegur atau dikritik berbeza dengan Pas.

WAKAKA...LU PUNYA AYAT MEMANG POWER LA HIM...SIAP KUTUK PAS LAGI...WA DAH AGAK DAH...MEMANG KATAK BERACUN NI BAHAYA...MEMANG BODEK TAHAP GABAN DAH NI...PARASIT NI MEMANG TAK TAHU NAK KATA APA DH...KALAU KAT THAILAND ATAU INDON WA JAMIN MEMANG TAK HIDUP LAMA BAHAN BERACUN NI...LU KATAK MEMANG BERUNTUNG DUK KAT MALAYSIA DARUL ISA.
Read more >>

Read more...

TAK PERCAYA BERLAKU DI JABATAN KERAJAAN

DIPUKUL,DICEKIK SEBELUM DIBUNUH

SHAH ALAM, 21 Okt: Pakar forensic dari Thailand, Dr Pornthip, memberikan keterangan yang mengejutkan dalam inkues kematian Teoh Beng Hock hari ini apabila berkata, tengkorak kepalanya pecah bukan kerana jatuh tetapi kerana pukulan kuat.Tanda bulatan merah pada tengkuknya pula bagi beliau adalah akibat dari dicekik dengan menggunakan tangan dan ia adalah kesan jari pada tengkuk mangsa.

Bagi beliau, Beng Hock jatuh ke atas lantai di tingkat bawah tempat mayatnya ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Dia juga berkata, kesan luka pada anus (dubur) mangsa juga akibat dari kemasukan objek keras sebelum beliau jatuh.

Berdasarkan kepada perolehan itu, beliau memberikan rumusan bahawa 80 peratus punca kematian Beng Hock adalah kerana dibunuh dan hanya 20 peratus sahaja kerana bunuh diri.

Dr Pornthip memberikan keterangan dalam inkues Teoh Beng Hock di hadapan Koroner, Azmil Muntapha Abad. Beliau dipanggil sebagai saksi profesional oleh keluarga Teoh Beng Hock.

Teoh Beng Hock ditemui mati selepas memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pada 16 Julai lalu, diatas tin

AKU TAK PERCAYA MANA ADA KEMUNGKINAN SEBUAH JABATAN KERAJAAN YANG ADIL,TEGAS,BLA BLA NAK BUNUH ORANG...TAPI LU SPRM WA JAMIN LU MEMANG SELAMAT..APA PASAL LU SELAMAT...HEHEHE...UBN PEMBELA PENJENAYAH...KUGAN KES APA CRITA...MONGGOL KES APA CERITA...BLALALALALA...WA BAGI TAHU LU PANDAI2 LA FIKIR
Read more >>

Read more...

DAH TERANG LAGI BERSULUH

AKUI MENGAMAL RASUAH KETIKA PILIHANRAYA

KUALA LUMPUR: Umno akhirnya mengakui mereka mengamalkan rasuah untuk memenangi pilihanraya dan ia membuktikan apa yang diperkatakan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat terhadap amalan jijik pemimpin parti itu benar belaka.

Mengulas perkara berkenaan, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayob berkata apa yang dikatakan oleh wakil Umno Kelantan itu membuktikan pemimpin parti tersebut mengamalkan rasuah bukan hanya untuk memenangi jawatan dalam parti tetapi juga untuk memenangi pilihanraya.

Kata beliau, Pakatan Rakyat konsisten untuk memerangi rasuah dan menjadikan ia agenda besar pakatan pembangkang untuk dihayati oleh rakyat diperingkat akar umbi serta dapat dijadikan gelombang ketiga untuk menentang Umno dan Barisan Nasional (BN).

"Apa yang jelas pemimpin Umno sendiri sudah mengakui mereka mengamalkan rasuah bukan hanya untuk menang jawatan parti tetapi juga untuk memenangi pilihanraya dan perkara yang sering dibangkitkan oleh pemimpin Pakatan Rakyat ini bukan semata-mata rekaan atau fitnah.

"Bila kita (PAS dan Pakatan Rakyat) mendedahkan soal rasuah yang diamalkan oleh Umno, kita bercakap berdasarkan apa yang mereka lakukan bukan menfitnah kerana mahu mendapatkan sokongan rakyat.

"Kerana rasuah ini merupakan satu barah yang perlu diperangi habis-habisan maka Pakatan Rakyat konsisten untuk menjadikan isu rasuah difahami rakyat diperingkat akar umbi seterusnya menjadikan ia sebagai gelombang ketiga yang akan menumbangkan BN," kata beliau.

Beliau juga menegaskan perubahan yang dilaung-laungkan oleh pemimpin Umno hanyalah bersifat kosmetik semata-mata selagi amalan rasuah dan perasuah masih lagi kekal menerajui parti tersebut.

Tuduh menuduh antara wakil Umno Kelantan dan Terengganu itu juga kata Salahuddin membuktikan pemimpin parti tersebut masih lagi bercakaran sesama sendiri dan tidak bersedia untuk melakukan perubahan yang dimahukan oleh ahli-ahlinya.

Rakyat, kata beliau, seharusnya melihat pendedahan yang dibuat oleh wakil Umno Kelantan sebagai satu perkara serius dan menilai dengan baik sikap pemimpin-pemimpin parti tersebut yang terlibat dalam mengamalkan rasuah yang boleh meruntuhkan sebuah negara.

Salahuddin juga berkata, beliau yakin akan ada lebih banyak pendedahan dibuat oleh pemimpin parti tersebut bila mereka bercakaran sesama sendiri.

Seorang lagi Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar ketika mengulas perkara berkenaan berkata apa yang diperkatakan oleh wakil Umno Kelantan itu tidak menghairankan kerana terbukti dalam Pilihanraya Kecil Dun Bagan Pinang, faktor rasuah, perasuah dan gangster menjadi faktor membantu kemenangan BN yang diwakili Tan Sri Isa Samad yang telah dibuktikan mengamalkan politik wang oleh Umno sendiri.

Kata beliau lagi, setiap kali menjelang pilihanraya kecil, pemimpin-pemimpin Umno-BN akan menjanjikan pelbagai projek semata-mata untuk memastikan rakyat terus mengundi mereka dan perbuatan ini merupakan satu amalan rasuah yang semakin serius diamalkan oleh pemimpin parti tersebut.

"Seolah-olah menjadi satu trend bagi pemimpin-pemimpin Umno-BN untuk menjanjikan pelbagai projek seperti mahu membina sekolah bila adanya pilihanraya kecil.

"Pemimpin-pemimpin Umno-BN juga menjadikan janji pembangunan kepada rakyat setiap kali ada kematian mana-mana wakil rakyat tidak kira dari Pakatan Rakyat atau dari BN.

"Semua ini merupakan perbuatan rasuah yang dilakukan bukan hanya di Terengganu atau Kelantan tetapi melibatkan di seluruh Malaysia dan ia bukan satu amalan baru," kata Mahfuz.

Beliau juga menjelaskan rakyat seharusnya sudah dapat menilai dengan baik bila pemimpin-pemimpin Umno sendiri sudah mengakui wujudnya amalan rasuah yang dilakukan untuk memenangi pilihanraya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat, Dato' Kamarudin Jaffar pula menegaskan tuduhan wakil Umno Kelantan terhadap Umno Terengganu membuktikan krisis dalam parti itu masih belum selesai dan perubahan yang mereka laung-laungkan hanya untuk mengaburi mata rakyat.

"Umno sudah mengakui mereka melakukan rasuah dan mereka juga tidak segan untuk memilih perasuah sebagai calon parti mereka dalam pilihanraya, jadi terpulang kepada rakyat untuk menilai perkara ini," kata beliau.

Justeru kata beliua, rakyat harus menilai kesungguhan Pakatan Rakyat yang mahu memerangi rasuah untuk dibandingkan dengan tipu muslihat Umno yang melaungkan perubahan tetapi masih bercakaran sesama sendiri.

Ketika perhimpunan agung Umno baru-baru ini, wakil Umno Kelantan, Dato' Noor Zahidi Omar menempelak wakil Terengganu Dato' Dr Haji Rosli Mat Hassan yang berkata Kelantan tidak mampu merampas semula negeri itu daripada PAS, walaupun hanya berdepan dengan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat.

"Terengganu pun bukan kita tak tahu macam mana boleh menang. Wang ehsan banyak tuan-tuan," kata Noor Zahidi disambut gelak ketawa para perwakilan.

"Hari raya bagi wang ehsan, bagi basikal macam-macam. Bagi duit macam itu macam mana tak boleh menang?" katanya lagi.
Read more >>

Read more...

LU MEMANG CAKAP TAK SERUPA BIKIN

PR KAKI PUKUL

Kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak pada 18 Oktober lalu disangkal ahli parlimen Bukit Gantang, Dato' Seri Nizar Jamaluddin dan menganggap ia cubaan untuk memburuk-burukkan imej Adun Pakatan Rakyat.

Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak itu berkata, kenyataan Presiden Umno itu seolah-olah menggambarkan Adun Pakatan Rakyat adalah kaki pukul dan samseng.

"Tuduhan ini tidak berasas dan cuba memburukkan imej pakatan perak. Najib tidak sepatutnya membuat tuduhan seada 19 Oktober lalu.
Najib menurutnya wajar melihat insiden pada persidangan Dun Perak 7 Mei lalu, di mana kekecohan dimulakan Adun BN apabila merampas kerusi speaker V.Sivakumar secara paksa dan melantik R.Ganesan.Persidangan itu juga katanya menjadi bukti bahawa yang mengganggu persidangan adalah Adun dari BN bukannya Pakatan.

"Apa yang saya boleh gambarkan, pada 7 Mei lalu, yang buat kacau seawal jam 9.30 pagi adalah BN, kerana tidak menghormati speaker yang sah," jelasnya lagi.

Beliau juga sekali lagi menegaskan akan hadir persidangan Dun 28 Oktober ini berdasarkan notis panggilan yang dikeluarkan Speaker Pakatan Rakyat, Sivakumar bukan Ganesan.Adun Pakatan Perak katanya tidak pernah sesekali mengiktiraf Ganesan sebagai Speaker Perak dan masih berpegang Sivakumar adalah speaker yang sah.

Sehubungan itu katanya, notis panggilan sidang Dun yang dikeluarkan Ganesan adalah tidak sah.

"Kita akan lihat bagaimana keadaan nanti, kami akan bagitahu Ganesan bahawa dia bukan speaker yang sah," katanya.
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER