Powered by Blogger.

SATU DEKAD ROYALTI TERENGGANU DIROMPAK LANUN

>> Wednesday 10 March 2010

 Mampat anjur Kempen Mengingati Tindakan Zalim Kerajaan Persekutuan
 
Pengerusi Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat), Mohamad Fauzi Abu Samah berkata pada bulan ini, genaplah sedekad (10 tahun) pembayaran royalti petroleum rakyat Terengganu telah dinodai oleh mereka yang rakus dan serakah.

Menurutnya, rakyat Terengganu telah dinafikan hak menerima pembayaran tunai oleh Kerajaan Persekutuan setelah hampir 20 tahun menikmatinya.

“Pada bulan Mac 2010 ini, genaplah 10 tahun royalti rakyat Terengganu telah dinodai oleh mereka yang rakus dan serakah merampas hak dan maruah rakyat Terengganu.

“10 tahun lalu, nikmat kurniaan Allah kepada rakyat Terengganu telah dinafikan hak oleh Kerajaan Persekutuan setelah hampir 20 tahun rakyat Terengganu menikmati hasil minyak sebagai royalti dan digantikan dengan satu nama sedekah iaitu ‘ehsan’,”ujarnya pada satu sidang media, di Terengganu Equestarian Resort (TER), Kuala Ibai, semalam. 

Sehubungan itu, katanya, Mampat akan menganjurkan kempen mengingati tindakan zalim tersebut dengan program sulongnya, Dialog Perdana Royalti Rakyat Terengganu Bersama Pengasas Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau berkata, pelancaran Kempen 10 Tahun Penafian Hak Royalti Terengganu akan diadakan pada 18 Mac 2010 di Terengganu Equestarian Resort (TER), Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

Menurut Fauzi, Ahli Parlimen Gua Musang itu adalah seorang yang paling layak dan paling berhak untuk bercakap mengenai isu tersebut kerana beliau terlibat secara langsung menggubal Akta Pembangunan Petroleum (Petroleum Development Act) , menubuhkan Petronas dan menyediakan draf perjanjian antara kerajaan-kerajaan negeri dengan Petronas

Hadir sama pada sidang media itu Timbalan Pengerusi Mampat, Tengku Ahmad Tengku Hussin, Setiausaha Mampat, Mohamad Zaidan Abdullah serta beberapa orang Ahli Jawatankuasanya. 

Apabila isu yang sama timbul di negeri Kelantan, Mampat telah bergabung dengan Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) dari negeri Kelantan, bersatu dalam menuntut hak royalty bagi kedua-dua negeri.buletinonline

Read more >>

Read more...

SABUN DI BILIK MANDI

Oleh:RusliIbrahim

http://img534.imageshack.us/img534/4271/image0015494225.jpg
Read more >>

Read more...

TERKINI DARI DARUL AMAN

Oleh:KetuaPolis

Dua muka baru menyertai senarai Exco Kerajaan Negeri Kedah, manakala lapan lagi dilantik semula ke jawatan berkenaan untuk tempoh setahun lagi.

Dua muka baru itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ayer Hitam, Abdul Ghani Ahmad dan Adun Sidam, Tan Show Kang.

Dua exco yang digugurkan ialah Pengerusi Jawatankuasa Sains, Inovasi dan Teknologi Maklumat negeri yang juga Adun Pantai Merdeka, Abdullah Jusoh dan Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Pengangkutan negeri yang juga Adun Bakar Arang, Tan Wei Shu.malaysiakini

!!!...Cakap pakai AKAL,sebab lembu pun ada OTAK...!!!
!!!...Menembak apa saje yang terlintas di kepala otak
...!!!
Read more >>

Read more...

FOBIA DENGAN PILIHANRAYA...ASYIK KALAH JER

note:
kehkehkeh...pergi mampos la kau jib...kalau tak de telor  berkonar bearing je lebih...bik mama sound pucat bibir yang merah tu...kahkahkah...anak pekan yang dayus menang kerana kem askar batu 10.

Perdana Menteri, YAB Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak berpendirian bahawa cadangan untuk mengadakan pilihanraya kerajaan tempatan tidak perlu kerana ia akan menimbulkan pelbagai agenda politik parti. Cadangan itu akan menyebabkan rakyat bergelumang dengan mainan politiking parti-parti yang terlibat.

Najib mengulas cadangan yang dikemukakan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang yang telah menghantar surat kepada pihak SPR untuk meminta pandangan bagi membolehkan kerajaan negeri itu mengadakan pilihanraya kerajaan tempatan untuk menyuburkan demokrasi. 

Turut sama menyokong cadangan tersebut ialah Menteri Besar Selangor iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim yang menyatakan bahawa negeri Selangor akan turut sama mengikuti jejak langkah yang dicadangkan oleh Pulau Pinang. 

Walaubagaimanapun, Kedah dan Kelantan yang diperintah oleh PAS masih belum membuat apa-apa pendirian berhubung cadangan komponen Pakatan Rakyat itu. Malah, pimpinan tertinggi PAS turut sama belum mengeluarkan kenyataan rasmi sehingga mengadakan mesyuarat parti yang terdekat dalam bulan ini. -ANN 
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER