Powered by Blogger.

APA UMNO NAK KATA

>> Thursday 22 October 2009

AZIZ BARI: HUJAH BN PERTAHANKAN SPEAKER HARAM GANESAN TUNGGANG LANGGANG-malaysiabebas

KUALA LUMPUR: Pakar Perlembagaan Malaysia, Profesor Dr Abdul Aziz Bari menyifatkan Barisan Nasional (BN) cuba menegakkan benang basah apabila memberikan pelbagai hujah Dato' R. Ganesan sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri(Dun) Perak yang sah.

Lebih malang lagi katanya mahkamah mengesahkan tindak tanduk BN menjadikan kuasa mahkamah itu juga agak 'tunggang langgang'.

"Sewaktu Speaker Sivakumar menggantung Dato' Zambry Abdul Kader dahulu, BN menyatakan mahkamah boleh campur tangan dalam isu tersebut. Tetapi apabila timbul isu R. Ganesan ini, pihak mahkamah mengatakan tidak boleh campur tangan isu ini.

"Jadi, mana satu yang betul? Mahkamah mengatakan boleh campur tangan apabila hanya boleh memenangkan BN. Kita tidak mahu mengatakan BN berat sebelah tetapi itulah perkara yang berlaku. Sebenarnya apa yang betul ialah mahkamah tidak boleh campur tangan,"katanya sewaktu dihubungi Harakah.

Jelas Aziz, tidak ada satu masa pun menununjukkan berlaku kekosongan Speaker Dun Perak. Malah katanya, tidakan mengusung keluar Sivakumar tidak menandakan Speaker Dun Perak itu tidak sah. Situasi ini menegaskan lagi pelantikan Ganesan adalah tidak sah.

"Ketidaksahan itu berkait-kait daripada istana, daripada SUK dan daripada polis kerana masalah pencerobohan sewaktu sidang Dun dan Speaker Sivakumar diangkat keluar oleh pegawai polis.

"Daripada segi tindakan pihak polis yang menceroboh, tindakan itu memang tidak boleh dan polis telah melakukan jenayah. Dan daripada sudut lain, apakah perkara yang boleh menyatakan Ganesan sah sebagai Speaker sedangkan daripada awal lagi beliau tidak sah sebagai Speaker. Ini kerana pelantikan sebagai Speaker harus dibuat melalui pemilihan,"katanya.

Sementara itu, Abdul Aziz turut menegaskan Ganesan juga telah melanggar undang-undang kerana masih mengamalkan karier guamannya sewaktu 'dilantik' sebagai Speaker.

"Sudahlah dia melanggar undang-undang, pelantikannya juga tidak sah. Dalam erti kata lain Ganesan ini memang bukan Speaker Dun Perak. Dan Sivakumar masih Speaker yang sah.

"Oleh kerana beliau dihalang daripada melaksanakan tugasnya, sama ada di bawah pokok atau di hotel, persidangan tersebut tetap sah. Malah prosiding mahkamah juga pernah diadakan di dalam hospital dan ia tetap sah,"tegasnya.
Read more >>

Read more...

RAKYAT SEMAKIN BINGGUNG

HARGA MINYAK MENTAH CECAH AS$82 SETONG

NEW YORK: Harga minyak mentah dunia terus melonjak ke paras tertinggi tahun ini, iaitu AS$82 setong semalam.

Kontrak hadapan New York bagi minyak 'light sweet crude' untuk pengagihan bekalan Disember naik AS$2.25 untuk ditutup kepada AS$81.37 setong.

Ketika dagangan semalam, harganya mencapai AS$82.00 setong, paras tertinggi pernah dicatat sejak Oktober 2008.

Kontrak London Brent North Sea untuk pengagihan bekalan Disember pula menyaksikan harga meningkat AS$2.45 kepada AS$79.69 setong.

Selain disebabkan kelemahan mata wang Dollar AS ketika ini, minyak mentah melonjak berikutan laporan bekalan mingguan Jabatan Tenaga Amerika Syarikat menunjukkan bahawa rizab minyak negara itu sudah menyusut 2.3 juta tong seminggu sejak 16 Oktober lalu.

KEPADA RAKYAT JANGAN BUAT2 TERKEJUT LA LEPAS NI...JANGAN DUK SIBUK2 NAK BUAT DEMO SANA SINI...KERAJAAN DAH BANKRAP TAK LEH NAK TAMPUNG SUBSIDI LAGI...PAK MENTERI UDAH SONGLAP...PAK-PAK MENTERI DAH STANDBY JAWAPAN UNTUK WARTAWAN DAN KORANG SEMUA
Read more >>

Read more...

Iklan lokasi D

BANTUAN ANDA DIPERLUKAN

BLOGGER

KOLEKSI Abang k

BLOGGER